Ce făcea Klaus Iohannis în clasă pe vremea când era profesor de fizică. O fostă elevă și-a adus aminte

Iancu Andreea, Anca Lupescu 22.01.2022, 10:16
Ce făcea Klaus Iohannis în clasă pe vremea când era profesor de fizică. O fostă elevă și-a adus aminte

Președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă o figură emblematică pentru politica românească din ultimii ani, însă puțini cunosc faptul că oficialul român are o cu totul altă meserie la bază. Acesta a activat în învățământ la începutul carierei sale, iar amintirile cu Klaus Iohannis de pe vremea când era profesor de fizică sunt încă vii în memoria elevilor și colegilor săi de catedră. Aceștia au dezvăluit o altă față a omului politic de astăzi.

Cum era Klaus Iohannis ca profesor de fizică. Amintirile colegilor de catedră și ale elevilor dezvăluie aspecte neștiute

Ne-am obișnuit să îl privim în cadrul întrunirilor oficiale, însă odinioară, Klaus Iohannis era cel care purta catalogul pe coridoarele școlii și preda elevilor fizică, din postura de profesor. Timp de 14 ani, actualul președinte al României a activat în cadrul mai multor școli din municipiul Sibiu, devenind ulterior inspector școlar, înainte de preluarea mandatului de primar al Sibiului.

Foștii săi colegi de catedră, colaboratori, dar și elevi, își amintesc de profesorul de fizică Klaus Iohannis. Cu toți au remarcat plăcerea cu care șeful statului obișnuia să predea, fiind însă apreciat pentru corectitudinea și verticalitatea sa. Chiar și colaboratorii săi recunosc că dascălul era destul de sever cu elevii, însă reușea să își adapteze cerințele ținând cont și de elevi.

Klaus Iohannis, în perioada în care era profesor de fizică
Președintele României a fost inspector școlar la Sibiu
foto – Arhiva ziarului Rondul de Sibiu

„Era un profesor sever”

„Până în 1998 am fost director adjunct la Colegiul Pedagogic şi domnul Iohannis, înainte de a deveni inspector general adjunct şcolar şi după aceea inspector general a lucrat la Colegiul Brukenthal şi la Colegiul Pedagogic, din perioada aceea îl ştiu. Noi de atunci am colaborat foarte bine, ce ştiu eu de la elevi este că întotdeauna a fost apreciată competenţa de specialitate, verticalitatea demersului didactic şi relaţia foarte bună cu elevii.

La domnul Iohannis a fost clar din clasă care sunt fenomenele care trebuie studiate şi învăţate, iar cerinţele au fost la fel de clar stabilite, fiecare elev ştia foarte clar ce ar trebui să ştie ca să obţină nota maximă sau ce ar trebui să ştie ca să obţină cel puţin nota 5, deci a fost un demers raţional, transparent. Era un profesor sever, da, obiectivele au fost destul de sus puse dar au fost raţionale şi transparente, adică la Brukenthal la real a avut cerinţe, la Pedagogic unde lucram eu şi unde am fost colegi cerinţele au fost adaptate profilului şcolii, au fost de atins, nu au fost de o severitate absurdă şi fiecare elev care a lucrat şi a fost atent ştia foarte bine că aceste cerinţe puteau fi atinse.

Niciun elev nu avea impresia că li cere ceva imposibil de realizat. Cei care au rămas la notele minime sau la un nivel mediu ştiau că nu au investit suficient timp”, a povestit pentru Adevărul prof. Hermann Gerold, actualul director al Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal din Sibiu şi fost director adjunct al Colegiului Pedagogic din Sibiu, potrivit adevarul.ro.

Ce spune un fost coleg de catedră despre profesorul Iohannis: „Nu vorbea mult, dar ce vorbea era clar”

Președintele României a fost considerat un profesor normal, nici foarte exigent, însă deosebit de corect. Fostul său coleg, Martin Bottesch, fost preşedinte, timp de două mandate, al Consiliului Judeţean Sibiu, a rememorat perioada în care el și Klaus Iohannis au fost colegi la Colegiul Brukenthal din Sibiu. Acesta l-a apreciat pe actualul șef de stat pentru că s-a concentrat să își facă meseria. Totodată, el a menționat că elevii și colegii de breaslă îl respectau nespus.

„Eu am venit în 1992 la Colegiul Brukenthal ca profesor, domnul Iohannis era deja profesor aici, am fost câţiva ani colegi. Noi ne vedeam în cancelarie, la ore nu l-am văzut, nici el pe mine, era un profesor tânăr care şi-a văzut de treabă, îl ştiu ca unul care nu vorbea mult dar ce vorbea era clar, concis şi te puteai baza pe ceea ce spunea.

Am avut câţiva ani şi o clasă la care era diriginte şi mi-am dat seama din felul în care se comportau elevii că îl apreciau şi îl respectau. Ştiu că în anii aceia s-a pregătit să îşi dea gradul I şi l-a şi dat, nu mai ştiu exact în ce an, era un profesor care a dorit să se şi perfecţioneze”, a povestit, pentru sursa citată, Martin Bottesch.

Ce spune o fostă elevă despre orele cu Iohannis la catedră

Dacă restul profesorilor l-au apreciat pentru modul în care își desfășura orele, dar și pentru comportamentul său din cancelarie, elevii îl considerau un exemplu de dascăl. Johanna Adam, actriţă la secţia germană a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, l-a avut profesor pe actualul preşedinte la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal. Aceasta mărturisea în urmă cu mai mulți ani că Iohannis era un profesor sever, dar care reușea să predea clar materia sa.

„Preda destul de clar şi direct, cu exemple foarte clare. Explica foarte bine, încât înţelegeam cu toţii, nu era o materie care să ni se pară grea, chit că eram la uman. Era un profesor normal, nici prea exigent, era corect”, a povestit Johanna Adam.

Începând cu anul 1997 și până la finalul lui 1999, Klaus Iohannis a activat ca inspector şcolar general adjunct la Sibiu. Ulterior, în decembrie 1999, actualul președinte al României devenea, în urma unui concurs desfășurat la București, inspector şcolar general la Sibiu. El a ocupat acest post până în 2000, când a câştigat primul mandat de primar al Sibiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...