Americanii vorbesc de „super-furtuna” care le va lovi țara. Un stat întreg ar putea fi pus la pământ

Andra Daoud 15.08.2022, 23:21
Americanii vorbesc de „super-furtuna” care le va lovi țara. Un stat întreg ar putea fi pus la pământ

Continentul american se confruntă cu o amenințare meteo fără precedent. Experții de peste Ocean estimează că o „super-furtună” ar putea lovi statul California, în apropiere de Hawaii. Când este de așteptat să apară fenomenul și care ar putea fi cauza. Efectele ar putea fi dezastruoase pentru populația din California.

Americanii se așteaptă la o „super-furtună” care va lovi California

Locuitorii din California au de înfruntat frecvent fenomene naturale extreme, de generații întregi. Intemperiile naturii nu sunt ceva neobișnuit în statul american, însă experții de peste Ocean se așteaptă la ceva fără precedent. Potrivit The New York Times, o furtună de proporții ar putea mătura statul California, iarna aceasta. „Super-furtuna” ar urma să se formeze iarna, în zona Oceanului Pacific, aproape de Hawaii.

Experții nu pot estima cu exactitate când ar putea lovi furtuna coasta de vest a Statelor Unite, însă este de așteptat ca acei curenți atmosferici să direcționeze vaporii de apă din aerul tropical spre țărmul american. Se estimează că pătura de nori va fi uriașă, lată de sute de kilometri și lungă de peste 2.000 de kilometri. În plus, ar putea provoca un vânt foarte agresiv.

Furtuna ar putea aduce precipitații sub formă de ploaie în cantitate de 26 de ori mai mare decât volumul de apă pe care râul Mississippi îl varsă în Golful Mexic. Valul de umezeală se va ridica în atmosferă în momentul în care va ajunge deasupra Californiei, iar norii ar putea provoca ploi și ninsori care s-ar putea întinde pe săptămâni întregi.

Americanii vorbesc de super-furtuna care le va lovi tara. Un stat intreg ar putea fi pus la pamant
Statul California s-ar putea confrunta cu un fenomen fara precedent

Oamenii nu ar mai apuca să se relocheze

Specialiștii estimează că efectele vor fi atât de dramatice, încât comunitățile nu vor mai avea timp să se relocheze. Nu va rămâne niciun sector neafectat, de la agricultură până la industria cinematografică de la Hollywood.

„Super-furtuna” ar urma să pună serios la încercare capacitatea barajelor și a digurilor și podurilor din California. „Am fost norocoși să evităm (o super-furtună) în secolul al XX-lea. Aș fi foarte surprins dacă o vom evita în secolul al XXI-lea.”, a spus Daniel L. Swain, un cercetător în domeniul climei de la Universitatea din California, Los Angeles.

Guvernul american estima, în urmă cu mai bine de 10 ani, că în cazul în care California va fi lovită de un potop, acesta ar putea provoca pagube de 725 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât pagubele provocate de un cutremur major sau de cinci ori mai mare decât uraganul Katrina, care a îngropat statul New Orleans sub ape în anul 2005.

Urmăriți Impact.ro și pe