Amenzi usturătoare pentru românii care nu merg periodic la medicul de familie. Controalele vor fi obligatorii

Iancu Andreea 17.05.2022, 15:19
Amenzi usturătoare pentru românii care nu merg periodic la medicul de familie. Controalele vor fi obligatorii

Vizitele la medicul de familie sunt în general amânate de români, care preferă să ignore semnele bolii și cel mai des se tratează singuri, automedicația și lipsa prevenției fiind caracteristice societății din țara noastră. Acest lucru ar urma însă să se schimbe, după ce un anunț oficial din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate indică amenzi usturătoare pentru românii care nu calcă periodic pragul cabinetului medical. Decizia vine în urma unei hotărâri care ne aduce mai aproape de țările civilizate.

Ce amenzi ar putea plăti românii care nu merg la medicul de familie pentru cel puțin un control pe an

Pandemia ne-a demonstrat încă o dată că sistemul medical din România este unul șubred, care nu poate face față unei amenințări sanitare. Totodată, acest dezastru medical care a afectat întreaga lume a arătat că românii nu obișnuiesc să apeleze la medic decât în atunci când situația devine gravă, prevenția nefăcând parte din obiceiurile noastre. Acest fapt ar trebui să se schimbe după instituirea unor noi reguli cu privire la consultul medical anual.

Românii care nu merg la medicul de familie măcar o dată pe an, la control, ar putea să riște amenzi usturătoare. Decizia a fost anunțată de către președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care a precizat că urmează ca în țara noastră să fie introduse pachete de prevenție, care să preîntâmpine amenințări sanitare precum episodul Covid-19. Persoanele care nu vor trece pragul cabinetului medical pentru un control ar urma să fie sancționate. Aceste practici sunt unele obișnuite deja în mai multe țări occidentale, iar decizia speră să îi influențeze pe români să acorde mai multă atenție stării lor de sănătate.

Amenzi usturătoare pentru românii care nu merg periodic la medicul de familie
Controalele regulate la medicul de familie ar urma să fie obligatorii

Când intră în vigoare noile pachete de prevenție

Conform unor sondaje Eurostat, românii se află la coada clasamentului în rândul țărilor europene care apelează la controale medicale. În ultimul an, 40% dintre români nu au trecut pe la cabinetele medicilor de familie și nu au făcut niciun alt control medical. Acest lucru ar urma să se schimbe de anul viitor, când intră în vigoare pachetele medicale de prevenție. Ele vor deveni obligatorii, astfel că persoanele care nu se vor prezenta la măcar un control medical pe an vor risca amenzi substanțiale.

„Când merg, se trezesc cu comorbidități și cu patologii asociate și cu presiune foarte mare pe sistemul sanitar. De aceea, în țările civilizate, se pune foarte mare accent pe profilaxie. Să descoperi din timp o patologie, presiunea pe sistemul medical scade, iar șansele de supraviețuire și de patologii la distanță scad semnificativ”, a explicat Luminița boitor, medic de familie, pentru Antena 3.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunțat suplimentarea cu 22% bugetul pentru asistenţă medicală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...