Amenzi usturătoare în Buzău pentru vânzarea cărnii de porc fără aviz sanitar-veterinar

Ioana Bucur 02.12.2021, 22:44
Amenzi usturătoare în Buzău pentru vânzarea cărnii de porc fără aviz sanitar-veterinar

A început numărătoarea inversă până la sărbătorile de iarnă, ceea ce înseamnă că românii se pregătesc să își facă toate cumpărăturile necesare pentru prepararea mâncărurilor tradiționale de Crăciun și Revelion. În acest context, specialiștii le recomandă oamenilor să aleagă cu grijă locul de unde își achiziționează produsele. Se vorbește despre amenzi usturătoare în Buzău pentru vânzarea cărnii de porc fără aviz sanitar-veterinar.

Amenzi uriașe pentru cei care scot la vânzare carne de porc fără aviz sanitar-veterinar

Luna decembrie vine cu un avertisment serios din partea veterinarilor. Specialiștii trag un nou semnal de alarmă, amintindu-le românilor să cumpere carne de porc şi produse din carne doar din spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, unde toată marfa provine din abatoare autorizate.

Mesajul specialiștilor este direcționat și către buzoienii care vor sacrifica porcii crescuţi în gospodăriile proprii. Veterinarii subliniază că sacrificarea fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, dar și usturătoare pentru buzunare.

În primul rând, un porc cu trichineloză sau o altă boală infecţioasă poate îmbolnăvi întreaga familie. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav de trichineloză, proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, la valoarea de piaţă a animalului.

În schimb, cei care vor scoate la vânzare carne de porc pentru care nu există un aviz sanitar-veterinar vor primi amenzi cu valori cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Amenzi usturătoare în Buzău pentru vânzarea cărnii de porc fără aviz sanitar-veterinar

„Probabil de sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac cu 30% mai scump decât anul trecut”

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a anunțat că, cel mai probabil, România se va confrunta cu scumpiri în toate secoarele, de la 1 ianuarie 2022.

„Discutăm de creşterea preţului la cereale, a mai crescut după seceta de anul trecut, creşterea preţului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector. Creştererile pot ajunge până la 60%, sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificaţiei se fac calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel. (…)

Vă spun cu toată responsabilitatea. probabil de sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac cu 30% mai scump ca anul trecut”, a mai afirmat Dragoş Frumosu, precizând că s-au înregistrat deja creşteri de preţuri la ulei cu 20%, la lactate, între 5 şi 7%.

Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie, preţul la carnea de pasăre va creşte cu 10 sau 15% în primă fază, în condiţiile în care România importă cam 80% din necesarul de pe piaţă, atât carne şi pentru preparate.

Da asemenea, de la 1 februarie 2022 am putea înregistra o creştere de 15% până la 20% la carnea de porc.

Urmăriți Impact.ro și pe