Amenzi mari pentru românii care stau la bloc şi nu au acest document. Legea e clară

Iancu Andreea 06.06.2021, 08:50
Amenzi mari pentru românii care stau la bloc şi nu au acest document. Legea e clară

Un proiect de lege, lansat de curând în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne, ar urma să impună amenzi mari pentru românii care stau la bloc. Cetățenii ar putea să fie obligați să prezinte un document special pentru a nu risca plata unor sume importante de bani. Actul normativ ar urma să modifice legislația privind modul în care se obține autorizația de securitate la incendiu și îi vizează inclusiv pe românii care locuiesc la bloc. De asemenea, cei care își doresc să închirieze un imobil vor trebui să aibă toate actele în regulă, conform posibilelor prevederi.

Românii care stau la bloc riscă amenzi mari dacă nu au acest document

Regulile privind siguranța la incendiu ar putea fi modificate, după ce un proiect legislativ a intrat în dezbatere publică, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne. Actul normativ ar urma să vizeze mai multe categorii de construcții și amenajări, care vor necesita avizarea și autorizarea privind securitatea la incendiu. În acest context, și centralele termice ar putea fi interzise în România. Agenția Internațională pentru Energie propune inclusiv interzicerea comercializării lor începând din 2025, astfel că centralele pe gaze, prezente în numeroase apartamente din țară, ar putea fi interzise.

Noua lege ar putea aduce obligația de a obține autorizație de securitate la incendiu pentru o serie de noi imobile, în timp ce altele vor fi scutite de la această prevedere. De asemenea, se discută majorarea suprafeței în funcție de care este nevoie de avizarea și autorizarea clădirilor destinate învățământului, supravegherii, îngrijirii sau pentru cazarea copiilor preșcolari, elevilor, studenților, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități sau lipsite de adăpost. Limitări ale avizării ar putea fi introduse la depozitele închise, în timp ce platformele de depozitare vor fi excluse, potrivit avocatnet.ro. În lipsa respectării noilor reguli, românii ar putea fi pasibili de amenzi considerabile, dacă proiectul de lege se va aproba.

Un proiect de lege ar aduce amenzi mari pentru românii care stau la bloc și nu au acest document
Regulile privind autorizația de securitate la incendiu s-au putea schimba

Ce imobile vor avea nevoie de autorizație de securitate la incendiu

Hotărârea propusă de Ministerul Afacerilor Interne are în vedere inclusiv apartamentele închiriat de la bloc, printre imobilele care vor necesita autorizație de securitate la incendiu. Printre spațiile ce ar urma să aibă nevoie de acest document se numără:

  • apartamentele și camerele de închiriat de la bloc;
  • clădirile cu funcțiuni mixte, definite potrivit reglementărilor specifice, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 1.000 m2;
  • încăperile sau grupuri de încăperi încadrate ca săli aglomerate și căile lor de evacuare, indiferent de aria construită ori destinație;
  • spațiile comerciale din stațiile de metrou.

Totodată, sunt excluse de la avizarea sau autorizarea privind securitatea la incendiu o serie de imobile care se află în posesia MApN, MAI, APN, SRI, SIE, STS, SPP, construcții nucleare sau spații destinate producerii de tehnică militară:

  • construcțiile cu caracter special aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază, indiferent de emitentul autorizației de construire;
  • construcțiile nucleare și cele aferente părții clasice a centralei nucleare;
  • clădirile sau spațiile destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară;
    corturile de evenimente.
Urmăriți Impact.ro și pe