Amenzi de sute de mii de lei în prima săptămână de controale pe litoral. Ce au găsit inspectorii ANSVSA în restaurante

Redacția IMPACT 03.07.2022, 16:48
Amenzi de sute de mii de lei în prima săptămână de controale pe litoral. Ce au găsit inspectorii ANSVSA în restaurante

S-au dat amenzi de peste 440.000 lei în prima săptămână de controale pe litoral. Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au rămas uimiţi de ceea ce au găsit în restaurante şi localuri.

Inspectorii ANSVSA, amenzi de sute de mii de lei pe litoral

Inspectorii care activează în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022” au dat amenzi de 443.600 de lei în prima săptămâna de activitate. Aceştia au verificat 200 de unităţi de alimentaţie publică, se arăta într-un comunicat remis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Drept urmare, 149 de kg de carne și alte produse alimentare improprii consumului au fost neutralizate.

„Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, constatate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 50 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 443.600 de lei. Cu prilejul acestor controale, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au oferit şi consiliere operatorilor economici verificaţi.

S-au stabilit termene de remediere ale neconformităţilor constatate şi termene de recontrol pentru verificarea corectării acestora.

Dintre principalele nereguli constatate, menţionăm:

  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;

  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;

  • condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare”, precizează documentul.

Amenzi de sute de mii de lei date restaurantelor de pe litoral
Amenzi de sute de mii de lei date restaurantelor de pe litoral

Unde pot anunţa clienţii neregulile constatate în restaurantele de pe litoral

În cazul în care turiştii observă nereguli în restaurantele sau localele de pe litoral, ANSVSA, prin intermediul Direcţiei din Constanţa, a pus la dispoziţie numărul de telefon al „Comandamentului Sezon Estival 2022” – 0786 577 007.

Aici, se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr funcţionează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Din fericire, controalele nu se termină aici. Până pe 21 august, echipe de control alcătuite din 40 de inspectori acţionează în judeţul Constanţa.

Urmăriți Impact.ro și pe