Amenzi de peste 900.000 lei aplicate de MAI. Cine a fost sancționat grav

Ana Anitoiu 16.01.2021, 15:17
Amenzi de peste 900.000 lei aplicate de MAI. Cine a fost sancționat grav

Au fost aplicate amenzi de peste 900.000 de lei de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în ciuda faptului că polițiștii care fac parte din sindicatul Europol au decis ca, de la începutul acestei săptămâni, să pedepsească neregulile doar cu avertismente, în semn de protest deoarece n-au beneficiat de măsuri compensatorii pentru expunerea lor în perioada pandemiei de coronavirus. Iată cine a fost sancționat grav.

Cine a fost sancționat de MAI

Nici n-a început bine anul că unii s-au trezit cu amenzi usturătoare. Adunate, sancțiunile aplicate într-o singură zi, vineri, 15 ianuarie, au depășit valoarea de 900.000 de lei. Mai exact, 911.660 de lei, dintr-un total de 4.885 de amenzi. Aceasta după ce peste 13.000 de angajați ai MAI, împreună cu reprezentanți ai altor instituții, au făcut unele verificări referitoare la protecția saniată. În plus, două persoane s-au ales cu dosare penale, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

”Angajații Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, împreună cu autorităţile locale, au verificat, 4.557 de operatori economici, 242 operatori de transport persoane, aproape 10.000 de locaţii obiective de interes (inclusiv 3.640 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum şi 90.346 de persoane”, arată un comunicat de presă al MAI ce a fost remis sâmbătă.

Amenzi de peste 900.000 lei aplicate de MAI. Cine a fost sanctionat grav
Bancnote lei

Pentru ce a aplicat MAI amenzi de peste 900.000 de lei

Cele mai multe amenzi pe care le-au dat oamenii legii, ce au însumat peste 900.000 de lei, au fost aplicate pentru patru nereguli. Acestea au fost nepurtarea măștii de protecție, nerespectarea distanțării fizice, precum și încălcarea regulilor ce au fost impuse în privința carantinei sau izolării, în contextul pandemiei de coronavirus. Au fost date 4.292 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare însumată a ajuns la fabuloasa sumă de 685.160 de lei.

În plus, alte 583 de amenzi, în valoare de 212.000 de lei, au fost date unor agenți economici, instituții publice și persoane fizice pentru că nu au respectat regulile în privința organizării sau participării la evenimente publice sau private, organizării programului de lucru, transportului de persoane, precum și a restricţiilor referitoare la deplasarea sau libera circulaţie a persoanelor.

Numărul cazurilor de coronavirus continuă să crească în România

Sâmbătă, au fost raportate alte 3.218 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, din 22.521 teste RT-PCR (12.134 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.387 la cerere) și 4.409 teste rapide antigenice efectuate în ultimele 24 de ore. Bilanțul, de la începutul pandemiei în România, a ajuns la 691.488 de îmbolnăviri. În total, conform Grupului de Comunicare Strategică, au fost declarați vindecați de infecția cu coronavirus 620.058 de pacienți.

Pe de altă parte, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost raportate încă 66 de decese, astfel că bilanțul negru, de la începutul pandemiei în țară, a ajuns la 17.164 de pacienți depistați cu COVID-19 care au murit. În prezent, în spitalele din țară se află 8.485 de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 1.089 se află în secții de anestezie și terapie intensivă (ATI).

Prim-ministrul, vaccinat împotriva coronavirusului

Tot sâmbătă, prim-ministrul Florin Cîţu s-a vaccinat împotriva coronavirusului, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar ”Dr. Carol Davila” din București, același loc în care s-a vaccinat şi preşedintele Klaus Iohannis, în urmă cu o zi. Premierul nu s-a prezentat oricum la vaccinare, ci îmbrăcat cu tricou pe care a fost inscripționat mesajul: ”Împreună învingem pandemia”.

”Foarte, foarte uşoară această vaccinare. Chiar nu am simţit nimic. Chiar asta îi spuneam doamnei asistente – nici nu am simţit când mi-a făcut vaccinul. Am vrut să dau un semnal de încredere românilor. E important să înţelegem că păstrarea măsurilor de restricţie, vaccinul şi tratamentele care apar, doar aşa putem să învingem efectele pandemiei. Rămânnem la obiectivul 10,4 milioane de români vaccinaţi până în septembrie şi nu ne abatem de la acest obiectiv”, a spus Florin Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...