Amenzi de până la 2500 de lei pentru această greșeală banală! Ce sancțiuni rămân în continuare în vigoare, după 1 iunie 2020

Redacția IMPACT 01.06.2020, 20:01

Deși începând cu data de 15 mai, autoritățile au dispus relaxarea mai multor măsuri impuse anterior pentru a limita răspândirea cu virusul SARS-CoV-2. Însă, este foarte important de știut că unele amenzi rămân în vigoare, chiar dacă autoritățile au impus ridicarea unor restricții.

Pentru ce pot fi românii amendați pe perioada stării de alertă

În contextul pandemiei globale declanșate de COVID-19, România se află la jumătatea stării de alertă, perioadă care a marcat introducerea mai mult multor relaxări ale restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență. Totuși, românii trebuie să aibă în vedere faptul că autoritățile pot acorda sancțiuni. Legea care a reglementat introducerea stării de alertă, ce a fost votată în Parlament, stabilește sancțiuni contravenționale cuprinse între 500-15.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor impuse de actul normativ.

Poliția Română te poate sancționa pentru mai multe încălcări ale legislației, chiar și după 1 iunie. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Poliția Română te poate sancționa pentru mai multe încălcări ale legislației, chiar și după 1 iunie. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Astfel, românii care nu vor respecta purtatul măștilor vor fi nevoiți să scoată din buzunare între 500-2500 de lei. Potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial, purtatul măștii în spațiile închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, dar și la locul de muncă, devine obligatoriu.
Pentru nerespectarea izolării la domiciliu, românii ar putea plăti între 1000 și 5000 de lei, în timp ce participarea la mitinguri este sancționată cu o valoare cuprinsă între 500-2500 de lei.

Important de precizat este faptul că românii care sunt amendați, pe perioada stării de alertă, pot plăti jumătate din suma amenzii în termen de 15 zile de la data aplicării. Contravențiile și amenzile au fost introduse prin amendamente la Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Câte amenzi s-au dat în ultimele 24 de ore

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 148 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 138.820 de lei. De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 31 mai a.c.,  55 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile, arată datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. 

Urmăriți Impact.ro și pe