Amenzi de până la 10.000 de lei pentru românii care nu fac asta pe litoral. Nu e de joacă, s-a dat lege

Beatrice Dumitru 21.03.2022, 12:20
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru românii care nu fac asta pe litoral. Nu e de joacă, s-a dat lege

Turiștii care vor să meargă cu animalele de companie pe litroral Mării Negre trebui să știe că accesul pe plajă se face numai cu respectarea unui set de reguli, iar cei care nu vor ține cont de ele riscă amenzi costisitoare, potrivit unei legi adoptate pe data de 18 martie. Până acum, accesul pe plaje al animalelor de companie era interzis.

Lege pentru accesul animalelor de copmanie pe plaje

Legea publicată în Monitorul Oficial intră în vigoare astăzi, 21 martie, și elimină interdicţia de a merge pe plajele turistice de pe litoralul Mării Negre cu animalele de companie. Până acum, acest lucru era interzis, iar proprietarii animalelor riscau o amendă între 10.000 şi 20.000 lei.

După adoptarea legii, este permis accesul animalele de companie la mare, dar în anumite condiții. Mai exact, numai cu acordul operatorilor plajelor turistice, iar animalele vor trebui ținute în zgardă sau ham și lesă, indiferent de perioada anului, altfel proprietarii pot primi amenzi cuprinse între 100 și 1.000 de lei. De asemenea, turiștii vor fi obligaţi să adune fecalele animalelor şi să le arunca la coșurile de gunoi. Cei care nu vor respecta regula vor fi amendați cu o sumă în valoare de 1.000 până la 10.000 lei, scrie avocatnetnet.ro.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru românii care nu fac asta pe litoral. Nu e de joacă, s-a dat lege

Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje (…). Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă”, este precizat în lege.

Câinii care au accesul liber pe plaje

Accesul liber, fără acordul operatorilor plajelor turistice, este permis pentru câinii utilitari ai persoanelor cu dizabilităţi și pentru câinii din dotarea Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de perioada anului.

Amenzile vor fi aplicate de polițiștii locali, agenţii și ofițerii Poliţiei Române şi ofițerii și subofițerii Jandarmeriei Române. În ultimii ani nu s-a dat niciun fel de sancţiune pentru proprietarii de animale care se plimbau cu câinii pe plajă, iar oamenii nici nu ştiu că acest lucru era interzis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...