Amenzi de 40.000 de lei pentru şoferii români care fac această greşeală. Nu e de joacă

Nicu Stan 24.09.2021, 16:05
Amenzi de 40.000 de lei pentru şoferii români care fac această greşeală. Nu e de joacă

Șoferii români trebuie să fie informați că pentru o anumită greșeală comisă pot fi sancționați cu o amendă de nu mai puțin de 40.000 de lei. Care este această greșeală care aduce cu sine o asemenea sancțiune uriașă pentru oricine, conform unui proiect de lege, vedeți în rândurile de mai jos.

Amenzi de 40.000 de lei pentru șoferii care fac o greșeală pe care mulți o consideră banală

Se vor da amenzi uriașe acelor șoferi care vor încălca o anumită regulilă rutieră. Amenda ajunge la 40.000 de lei, iar mulți dintre șoferi, greșeala care aduce o asemenea sancțiune li se pare a fi una banală.

Astfel, șoferii care își parchează autoturismele pe pe plajă, diguri și faleze, potrivit unui proiect de lege, vor fi pasibili de această amendă ieșită din comun.

Intrarea cu masina pe plaja va atrage o amenda de 40.000 de lei
Intrarea cu masina pe plaja va atrage o amenda de 40.000 de lei

Proiectul de lege se află la Senat

Proiectul care se află la Senat vizează modificarea OUG nr. 202/2002 în ceea ce privește gospodărirea integrată a zonei costiere. Astfel, se propune crelterea substanțială, de nu mai puțin de 40 de ori, a amenzii ce poate fi aplicată în cazul celor care intră cu mașina pe plajă.

Circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze, cu excepţia locurilor anume destinate în acest scop sau pentru intervenţii operative” va fi sancționată cu sancțiuni între 20.000 și 40.000 pentru șoferii persoane fizice, după ce proiectul va intra în vigoare.

Cât sunt amenzile acum

În prezent, se dau amenzi între 500 și 1.000 de lei. În contextul în care amenzile se pot plăti la jumătate, în termen de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, cei prinși acum că intră cu mașinile pe plajă plătesc amenzi de 250 de lei.

Creșterea amenzilor pentru conducerea sau parcarea autoturismelor pe plajă a apărut fiindcă nivelul acestor amenzi din prezent nu descurajează suficient aceste practici.

Amenzile de acum sunt mici

De asemenea, inițiatorii proiectului de modificare a legii cred că, “prin achitarea acestor sume, contravenientul nu conştientizează gravitatea faptelor săvârşite şi consecinţele acestei fapte şi nici nu este motivat să respecte obligaţiile legale ori să ia măsuri pentru intrarea în legalitate sau pentru prevenirea apariţiei acestor incidente în viitor”, conform avocatnet.ro.

Se vrea monitorizarea de către poliție tuturor drumurilor publice

Pe de altă parte, un alt proiect de lege care se află la Senat, prevede ca rețeaua de drumuri publice să fie monitorizată video de către polițiști, astfel încât abaterile șoferilor să fie constatate automat.

Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie”, scrie în proiectul de lege, potrivit avocatnet.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe