Amenințări și schimburi dure de replici între PSD și AUR în Parlament: „Te calc în picioare”

Ana Anitoiu 10.05.2022, 14:33
Amenințări și schimburi dure de replici între PSD și AUR în Parlament: „Te calc în picioare”

Au fost făcute amenințări și schimburi dure de replici, marți, între un membru al PSD și unul al AUR în Parlament. Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, și deputatul Dumitru-Viorel Focşa și-au pierdut cumpătul, după ce propunerea legislativă „Legea suveranităţii – Legea pentru protejarea interesului superior şi suveran al poporului şi al cetăţeanului român”, iniţiată de Alianța pentru Unirea Românilor, a fost respinsă de plen.

Ce și-au spus politicienii din PSD și AUR în Parlament

Propunerea legislativă „Legea suveranităţii – Legea pentru protejarea interesului superior şi suveran al poporului şi al cetăţeanului român” a fost respinsă de Camera Deputaţilor, marți, cu 229 voturi pentru respingere, 30 împotrivă şi o abţinere.

Incidentul a avut loc la ieșirea din sala de plen. Dumitru Focșa l-a amenințat cu bătaia pe Alfred Simonis, reproșându-i că a vorbit urât. Ulterior, deputatul AUR a spus că liderul deputaților PSD a țipat la el.

„Băi, nesimţitule, valutistule, cum vorbeşti cu noi?”, i-a spus Dumitru Focşa lui Alfred Simonis. „Dispari de aici!”, i-a răspuns social-democratul.

„Nu ştiţi discuţia din interior. A ţipat la mine. (…) Da, i-am spus: te calc în picioare. Nu o aduci pe mama în discuţie. Eşti om politic. Mama e decedată de doi ani de zile”, a spus ulterior Dumitru Focşa în fața presei.

Amenintari si schimburi dure de replici intre PSD si AUR in Parlament
Dumitru Viorel Focsa. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Altă ciocnire între AUR și un alt partid, în Parlament

O dispută similară a avut loc în Parlament anul trecut. Atunci, deputatul AUR Dan Tănasă l-a jignit pe colegul său, Silviu Dehelean, după ce în plen a fost dezbătut proiectul referitor la desfiinţarea Secţiei Speciale. Camera Deputaților l-a adoptat cu 171 de voturi „pentru” și 136 de voturi „împotrivă”.

„Nu ţi-e, mă ruşine, să vii aşa la mine? Că ce? Păduche! Vii tu înspre mine să mă ameninţi că ce?! Dispari de aici! Dispari de aici! N-auzi?! Îţi ordon să dispari din faţa mea! Marş de aici!”, a fost una dintre replicile deputatului AUR Dan Tănasă care a început scandalul.

„Noaptea ca hoţii şi voi la 2:30 noaptea eraţi în Cameră! Te bag eu în seamă când vreau! Stai acolo ca prostul că stai foarte bine!”, a fost o altă replică a deputatului AUR în Parlament.

„Omul ăsta a stat patru ani de zile alături de Stelian Ion şi am luptat în Comisia Juridică legile justiţiei şi este iniţiatorul Fără penal. Ca să fie făcut papagal şi să fie înjurat pe holurile Parlamentului e pur şi simplu penibil!”, a reacționat Silviu Dehelean.

Președintele partidului AUR a avut la rândul lui numeroase derapaje în Parlament. În luna februarie, a provocat un alt scandal în Parlament, după ce social-democrații au decis să-l schimbe pe Dumitru Coarnă din Comisia de Apărare. George Simion a spus atunci că este inadmisibilă hotărârea de îndepărtare a unui om valoros din Comisie, „unde președinte este acea caricatură”, cu referire la liberalul Pavel Popescu.

De altfel, George Simion s-a ales cu un dosar penal pentru ultraj, pe care l-a deschis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce președintele AUR l-a agresat pe Virgil Popescu. Simion l-a îmbrâncit pe ministrul Energiei și l-a numit „hoț”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...