EXCLUSIV

Amenințări din partea Rusiei la adresa Italiei, Germaniei și Republicii Moldova. Adrian Cioroianu: „Toate acțiunile acestea fac parte din aceeași campanie de șantaj energetic”

Gabriela del Pupo 17.06.2022, 13:55
Amenințări din partea Rusiei la adresa Italiei, Germaniei și Republicii Moldova. Adrian Cioroianu: „Toate acțiunile acestea fac parte din aceeași campanie de șantaj energetic”

Rusia alege să meargă pe o cale care ține mai mult de un fel de discriminare sau atac la adresa unor civilizații occidentale atunci când vorbim de atacuri directe la modul de viață al unui popor. În cursul zilei de ieri atât Dimiry Medvedev cât și Serghei Lavrov au lansat atacuri la adresa țărilor occidentale marșând pe propaganda de la Kremlin. Chiar dacă aceste atacuri sunt indirecte, pot fi considerate ca un afront adus la adresa statelor din est, din partea lui Vladimir Putin.

Un amalgam de stereotipuri folosit de propaganda rusească

Cu ocazia vizitei a patru președinți de state esențiale în ceea ce privește securitatea mondială, fostul președinte al Rusiei, Dimitry Medvedev, a jignit atât poporul italian cât și pe cel german. Profesorul Adrian Cioroianu spune, în exclusivitate pentru impact.ro că argumentația logică nu face parte din arsenalul Federației Ruse.

„Întotdeauna fiecare parte va avea argumentele ei, asta nu înseamnă că vor avea argumente în măsură să ne convingă pe noi, dar argumente vor avea, pentru că asta ține de retorică. Nu se pune problema că vor rămâne fără argumente, dar vor fi argumentele lor nu neapărat în măsură să ne convingă pe noi, cum probabil nici toate argumentele occidentului nu îi conving pe ei.

Dar declarațiile lui Medvedev într-adevăr, din punctul meu de vedere, sunt dezamăgitoare, pentru că trimit la niște stereotipuri care nu ar trebui să fie proliferate de oamenii politici. Oamenii politici se coboară dacă folosesc stereotipuri din astea „macaronarii, ăia care mănâncă broaște”, „care mănâncă crenvurșt sau leberwurst” astea sunt stereotipuri de un nivel foarte modest. Bănuiesc că nu se va da nici o replică.Oamenii politici ar fi datori să le evite sau chiar să le combată.” spune profesorul.

serghei lavrov, atac dur la UE. „A devenit agresiva si belicoasa”

Lavrov o amenință pe Maia Sandu în aceeași zi

Pe lângă jignirile care au ținut de apartenența la un popor, ministrul de afaceri externe al Federației Ruse a ținut să o avertizeze pe Maia Sandu cu privire la potențialele întreruperi de furnizări de energie în contextul în care Republica Moldova este pe lista scurtă pentru aderarea la Uniunea Europeană.

” Toate acțiunile acestea fac parte din aceeași campanie de șantaj energetic, și Germania, unul dintre miniștrii a cerut populației să economisească fiecare kw/oră, tocmai pentru faptul că există un șantaj la nivel european, Republica Moldova fiind una dintre cele mai sărace și cele mai mici țări din Europa.

Se încearcă cu atât mai mult sperierea lor, dar nu e numai Republica Moldova ținta, Rusia face bullying-ul ăsta cu toți foștii ei parteneri europeni. Întotdeauna politicul are influență asupra relațiilor economice, mai ales atunci când ele sunt cu Rusia, ele sunt condiționate politic de cele mai multe ori,  dacă  ai relații bune politice, poți să speri și la relații economice bune și reciproca e valabilă.

Putem să spunem că este un act de curaj (declarația Maiei Sandu n.r)” mai spune Adrian Cioroianu.

Maia Sandu apără contractele semnate de țara sa cu anumite companii din Federația Rusă spunând că diplomația nu are legătură cu partea economică. Faptul că Republica Moldova aderă la UE nu trebuie să condiționeze livrarea gazului rusesc.

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE.

Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom – noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a spus șefa statului, Maia Sandu.

Iată declarațiile cu o zi înaintea începerii războiului când profesorul Adrian Cioroianu vorbea despre o atitudine de „bullying”. Din păcate această atitudine a devenit realitate.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...