Amenințarea unui accident nuclear în Ucraina ridică îngrijorări. Președintele Macron, întâlnire importantă cu liderul AIEA, înainte de discuția cu Vladimir Putin

Ana Anitoiu 04.12.2022, 08:02
Amenințarea unui accident nuclear în Ucraina ridică îngrijorări. Președintele Macron, întâlnire importantă cu liderul AIEA, înainte de discuția cu Vladimir Putin

Amenințarea unui accident nuclear în Ucraina ridică îngrijorări. Președintele francez Emmanuel Macron va avea o întâlnire importantă cu liderul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), duminică, înainte de discuția cu Vladimir Putin, ce ar urma să aibă loc „în curând”.

Emmanuel Macron, discuție cu liderul AIEA

Preşedintele Franței a anunţat, sâmbătă, că va avea o discuție cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, după ce, săptămâna aceasta, a făcut o vizită în Statele Unite ale Americii, unde a discutat „multe ore” cu liderul american Joe Biden despre războiul din Ucraina şi implicaţiile sale, „cu scopul a avea un mandat colectiv”.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU (AIEA) a avut o întâlnire miercuri, la Istanbul, cu o delegație a agenției ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom, pentru a vorbi despre situația din jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

Această centrală nucleară a fost ocupată de forțele ruse la scurt timp după data de 24 februarie și a fost bombardată din nou în weekend. Organizația Națiunilor Unite a făcut noi apeluri pentru crearea unei zone de protecție în jurul acesteia pentru a preveni un dezastru nuclear.

Între timp, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din ultimele luni de la centrală nucleară Zaporojie. Acestea au avariat clădiri și au scos din funcțiune liniile electrice ce alimentează centrala și ce sunt esențiale pentru răcirea combustibilului celor șase reactoare și pentru evitarea unei fuziuni nucleare.

Mesajul important pe care Emmanuel Macron vrea sa i-l transmita lui Vladimir Putin dupa Summitul G20
Emmanuel Macron si Vladimir Putin

Emmanuel Macron va vorbi cu Vladimir Putin

De asemenea, Emmanuel Macron a anunțat că va vorbi în curând cu liderul rus Vladimir Putin pe tema energiei nucleare civile. Președintele francez a precizat că înainte va discuta cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Cea mai recentă discuție oficială dintre Emmanuel Macron şi liderul rus Vladimir Putin a avut loc la data de 11 septembrie. Săptămâna trecută, președintele francez a declarat că vrea să vorbească cu liderul rus pe tema energiei nucleare civile şi a centralei atomoelectrice Zaporojie.

„Acest subiect va face parte din subiectele pentru pace (…). Cum ne protejăm aliaţii şi statele membre (ale NATO) oferind Rusiei garanţii pentru propria sa securitate în ziua în care aceasta se întoarce la masa negocierilor”, a spus preşedintele francez.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...