Amenințarea nucleară din partea Rusiei, tot mai apăsătoare. Președintele Zelenski, mesaj îngrijorător: „Încep să își pregătească societatea”

Beatrice Dumitru 07.10.2022, 22:11
Amenințarea nucleară din partea Rusiei, tot mai apăsătoare. Președintele Zelenski, mesaj îngrijorător: „Încep să își pregătească societatea”

În ultimele săptămâni, armata ucraineană a recucerit zone mari de teritoriu într-o contraofensivă de succes care a forțat trupele ruse să se retragă din regiuni ocupate de mult timp. În ceea ce Kievul descrie drept răspunsul Moscovei la aceste înfrângeri, Vladimir Putin a anexat patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei și a amenințat cu armele nucleare.

Avertismentul lui Volodimir Zelenski

Anexările celor patru regiuni, Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, considerate pe scară largă drept ilegale, au stârnit temeri de o posibilă escaladare a războiului de șapte luni. Vladimir Putin și alți înalți oficiali ruși au sugerat că armele nucleare ar putea fi folosite pentru a apăra acele zone, deși oficialii occidentali spun că nu există dovezi că Moscova este pregătită să facă acest lucru.

După aceste amenințări ale Moscovei, Volodimir Zelenski a cerut să fie impuse sancțiuni preventive Rusiei, spunând că oficialii ruși au început să-și „pregătească societatea” pentru posibila utilizare a armelor nucleare în război.

Amenințarea nucleară din partea Rusiei, tot mai apăsătoare. Președintele Zelenski ridică îngrijorări: „Încep să își pregătească societatea”
Volodimir Zelenski cere noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„Încep să-și pregătească societatea. Este foarte periculos. Nu sunt pregătiți să o facă, să folosească arma nucleară. Dar încep să comunice. Nu știu dacă o vor folosi sau nu. Cred că este periculos chiar să vorbesc despre asta”, a spus Volodimir Zelenski într-un interviu pentru BBC.

„Lumea poate opri urgent acțiunile ocupanților ruși

Liderul de la Kiev a negat că a cerut ca Rusia să fie atacată, declarație despre care Kremlinul a spus că a fost „un apel pentru a începe încă un război mondial”, în timp ce ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că acest lucru demostrează că Moscova a avut dreptate să-și lanseze operațiunea în Ucraina.

Interviul cu Volodimir Zelenski a avut loc la câteva ore după ce președintele american Joe Biden a spus că amenințarea rusă de a folosi arme nucleare a adus lumea mai aproape decât oricând de „Armagedon”, de la criza rachetelor din Cuba din timpul Războiului Rece.

Președintele ucrainean a spus că este nevoie de acțiuni acum, deoarece amenințările Rusiei reprezintă un „risc pentru întreaga planetă”. Moscova, a susținut el, „a făcut deja un pas” prin capturarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe care Vladimir Putin încearcă să o transforme în proprietate rusă.

Lumea poate opri urgent acțiunile ocupanților ruși. Lumea poate implementa pachetul de sancțiuni în astfel de cazuri și poate face totul pentru a-i determina să părăsească centrala nucleară”, a adăugat liderul de la Kiev.

Ajutată cu arme sofisticate furnizate de Occident, armata ucraineană a făcut progrese semnificative în est și sud, recuperând orașe și sate chiar și în zonele pe care Kremlinul la consideră ca făcând parte din Rusia. Pe fondul acestor eșecuri, Vladimir Putin a decretat mobilizarea a sute de mii de rezerviști, ceea ce a dus la proteste împotriva războiului în Rusia și la un exod uriaș al bărbaților apți pentru a merge pe front.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...