Amenințarea Chinei după ce americanii au doborât „balonul-spion”. Ipoteza lansată de Beijing

Stan Filon 05.02.2023, 17:44
Amenințarea Chinei după ce americanii au doborât „balonul-spion”. Ipoteza lansată de Beijing

China a amenință Statele Unite ale Americii, după ce armata americană a doborât balonul suspectat că ar fi spionat pentru China. Președintele american Joe Biden a fost cel care a dat ordinul ca balonul care se afla de câteva zile pe teritoriul SUA să fie doborât.

Amenințarea Chinei după ce americanii au doborât „balonul-spion”

Așadar, criza balonului spion încă nu pare să se fi încheiat, chiar dacă armata americană a doborât obiectul respectiv. Imediat după ce balonul a fost bombardat, China a reacționat. Beijingul a criticat duminică decizia americanilor de a doborî balonul chinez, acuzând Washingtonul că „reacţionează într-o manieră vădit excesivă şi că încalcă grav practicile internaţionale”, scrie AFP.

„China îşi exprimă puternica nemulţumire şi protestează împotriva utilizării forţei de către Statele Unite”, a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat. Mai mult, acesta a adăugat că Rebublica Populară Chineză „îşi rezervă dreptul” de a răspunde.

Amenintarea Chinei dupa ce americanii au doborat balonul-spion. Ipoteza lansata de Beijing
Amenintarea Chinei dupa ce americanii au doborat balonul-spion. Ipoteza lansata de Beijing

Anthony Blinken și-a anulat vizita la Beijing

Balonul despre care americanii spuneau că ar putea fi un obicet de spionaj, a zburat peste America de Nord timp de câteva zile înainte de a fi doborât sâmbătă de o rachetă lansată dintr-un avion de vânătoare F-22, au explicat responsabili ai Pentagonului.

Preşedintele Joe Biden i-a felicitat pe piloţii care au efectuat „cu succes” această operaţiune delicată. El a spus că a dat ordin încă de miercuri pentru a doborî balonul „cât mai curând posibil”, dar Pentagonul a vrut să aştepte „cel mai sigur loc pentru a face acest lucru”. Astfel, balonul a fost doborât atunci când se afla de-asupra Oceanului Atlantic.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a calificat operaţiunea drept o „acţiune deliberată şi legală” ca răspuns la o „încălcare inacceptabilă a suveranităţii noastre” de către China.

Situația a apărut joi, când americanii au observat balonul imens, despre care au spus că este chinezesc și că poate fi un balon de spionaj. Drept urmare, şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, a anulat vineri o vizită rară la Beijing, care urma să contribuie la detensionarea relaţiilor cu China.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...