Civilizare sub amenințarea amenzii. Ce se întâmplă cu WC-urile din curte

Alexandru Ioanid 11.03.2019, 08:40
Civilizare sub amenințarea amenzii. Ce se întâmplă cu WC-urile din curte

Suntem în 2019, dar multe comunități din România sunt desprinse parcă din Evul Mediu, cu toalete în curte. Statul a decis că trebuie să intervină.

Ministerul Dezvoltării Regionale a trimis către Primăriile din țară o circulară prin care le cere edililor să treacă la treabă. Acolo unde există canalizare, toate gospodăriile trebuie să fie branșate, iar cine nu se supune va fi amendat.

Amenzile pentru cine nu renunță la toaleta din curte vor fi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

Primarii sunt cei care vor întocmi listele cu cei care nu s-au branșat, iar aceasta va ajunge la Garda de Mediu, instituția care va și aplica amenzile, potrivit Adevărul.

Numai că această circulară riscă să-i nemulțumească pe cei care au fose. Mulți dintre aceștia au recurs la această soluție tocmai pentru că în localitatea lor nu exista sistem de canalizare.

„Potrivit articolului 41, alin 14 din Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr 241/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ‘utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apa, au obligatia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-infiintate, daca acestia nu detin statii de epurare avansata care respecta conditiile de descarcare a apelor epurate in mediul natural'”.

Circulară MDRAP

Cele mai recente date Eurostat arătau că în România sunt aproape 9 milioane de locuințe, dintre care aproape 4 milioane sunt în mediul rural.

Dintre acestea, însă, 1,8 milioane de gospodării nu sunt racordate la sistemul de canalizare, așadar au WC-ul în curte. În multe cazuri, autoritățile sunt de vină pentru că nu au oferit acces la o rețea de canalizare.

Urmăriți Impact.ro și pe