Amendă usturătoare pentru PRO TV! Ce au spus membrii CNA despre serialul Vlad

Luiza Moldovan 08.05.2020, 18:31
Amendă usturătoare pentru PRO TV! Ce au spus membrii CNA despre serialul Vlad

Scene de tortură difuzate într-un interval orar nepotrivit minorilor la Pro TV. Consiliul Național al Audiovizualului a dat o amendă de 7.500 de lei postului TV, pentru difuzarea unor scene în care un personaj primea șocuri electrice, ud fiind.

Amendă usturătoare pentru PRO TV! Ce au spus membrii CNA despre serialul Vlad

Sancțiunea a fost propusă de Radu Herjeu și a fost susținută de Monica Gubernat, Radu Călin Cristea, Nicolae Bălașa, Orsolya Borsos și Ramona Sorescu.

Potrivit inițiatorului sancțiunii:

„Consider că este un derapaj. Înteleg că la 12 ani și o zi e perfect ca un copil să asiste la astfel de scene. Probabil nu știți ce se întâmplă cu un om ud care primește șocuri electrice. Nu, n-ar trebui ca la 12 ani să fii expus la așa ceva, la 15 ani.

Trebuie luată în calcul și recidiva (serialul a mai fost amendat în trecut pentru niște scene de viol). De asemenea, trebuie luată în calcul audiența. Impactul unor astfel de scene, chiar și 80 de secunde, este foarte mare”.

Reprezentantul Pro TV, Roxana Popescu, citată de paginademedia.ro, a argumentat cu faptul că serialul Vlad e o ficțiune și are marcajul 12:

“Vlad este un serial de ficțiune și are marcajul 12. Din punctul nostru de vedere nu sunt vizibile momentele de tortură, ci reacțiile personajelor”.

Scene de tortură difuzate în prime-time la Pro TV
Scene de tortură difuzate în prime-time la Pro TV

Ce spune Legea Audiovizualului

Potrivit codului de reglementare a conținutului audiovizual:

“Programele 15 se difuzează numai între 23-6 și vor fi însoțite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00-6,00.

Art. 19 – (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:

b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor;

Urmăriți Impact.ro și pe