Amendă uriașă primită de Acces Direct din partea CNA. Nu s-a mai auzit de așa ceva

Ioana Bucur 14.07.2021, 18:31
Amendă uriașă primită de Acces Direct din partea CNA. Nu s-a mai auzit de așa ceva

Serialul „Vulpița și Viorel Stegaru” a fost mic copil. Emisiunea de la Antena 1 prezentat de Mirela Vaida a stabilit un nou record. Amendă uriașă primită de Acces Direct din partea CNA. S-au făcut acuzații extrem de dure.

Amendă uriașă primită de Acces Direct din partea CNA

Emisiunea prezentată de Mirela Vaida a stabilit un nou record. Nu vorbim despre audiență, ci despre o amendă uriașă, cea mai mare primită de show în ultimii trei ani. Membrii CNA au decis că Acces Direct trebuie sancționat dur pentru derapajele constante, unii susținând că ceea ce se întâmplă în platoul show-ului de la Antena 1 poate fi catalogat drept „complicitate și instigare la crimă”.

Mai multe ediții ale Acces Direct au intrat în vizorul CNA, membrii Consiliului analizând și sancționând emisiunea pentru momentele în care invitați din platou nu au luat în serios amenințările adresate unei femei.

Din nefericire, nu după mult timp de la apariția la Acces Direct, femeia și fiul său, în vârstă de 14 ani, au fost uciși cu sânge rece, în curtea unei biserici, chiar de bărbatul care apăruse în emisiunea Mirelei Vaida și amenința că o va omorî dacă îl părăsește.

„Noi nu putem vorbi despre o relaţie de cauzalitate între ceea ce s-a întâmplat în emisiuni, putem vorbi de complicitate şi instigare la crimă. E ca şi cum noi asistăm la spânzurătoare. Ce se întâmplă în emisiune este valorificarea unor stereotipuri care duc la moarte.

Tot formatul emisiunii este să exploateze tot ce este senzațional. Ameninţarea cu moartea e faptă penală, se petrece în studio. Modelul acestei emisiuni poate fi urmat de mai mulţi oameni din ţară”, a spus Mircea Toma, membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

Amendă uriașă primită de Acces Direct din partea CNA
Mirela Vaida, prezentatoarea Acces Direct

„Nu tratați deloc serios și responsabil acest fenomen al violenței domestice”

Un alt caz luat analizat de CNA a fost acela al unei femei care era încurajată să își lase partenerul, un bărbat despre care se știa că era violent, să își vadă copiii. Aceasta a acceptat, însă a ajuns snopită în bătaie, în fața celor mici.

Acces Direct a primit o amendă-record, de de 150.000 de lei (30.000 de euro) pentru ediţiile din 22 decembrie 2020, 8 ianuarie 2021 și 17 mai 2021. Este cea mai mare amendă din ultimii trei ani primită de Acces Direct. Până acum, recordul îl deținea „serialul Vulpița și Viorel Stegaru”,pentru care postul a plătit 100.000 de lei.

Membrii CNA care au votat amenda de 150.000 de lei au fost: Cristina Pocora, care este și şefa CNA, Valentin Jucan, Mircea Toma, care a propus amendă maximă, de 200.000 lei, Dorina Rusu, Oana Dincă şi Ionel Palăr.

„Nu tratați deloc serios și responsabil acest fenomen al violenței domestice. Invitaţii iau totul în râs, ba mai mult era sfătuit domnul agresor cum să facă, cum să procedeze, deşi s-au prezentat fotografii cu femeia agresată, cu vânătăi. Cumva, ea a fost privită cu scepticism.

Toată construcţia emisiunii nu a făcut decât să facă să dea vina pe victimă. Au fost 17 reclamaţii pentru această ediţie. La celălalt caz au fost 112 reclamaţii!

Totul e o glumă. Sunt personaje, e iubire. Şi ajungem în situaţia în care o femeie şi copilul ei ajung victime şi apoi asistăm la un monolog în care toată lumea e vinovată, doar că noi la televizor întărim un stereotip că violenţa e din dragoste” – Cristina Pocora, şefa CNA.