Amendă pentru un turist care a hrănit mai mulți urși într-o parcare de pe DN 7C – Transfăgărăşan

Elena Avramescu 13.07.2021, 14:20
Amendă pentru un turist care a hrănit mai mulți urși într-o parcare de pe DN 7C – Transfăgărăşan

Amendă pentru un turist care a hrănit mai mulți urși. Un turist din Bucureşti s-a ales cu o amendă din partea jandamilor după ce a fost surprins în timp ce hrănea urşii într-o parcare de pe DN 7C – Transfăgărăşan, în apropiere de barajul Vidraru.

Amendă pentru un turist care a hrănit mai mulți urși

Conform unui comunicat transmis marţi de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Argeş, a fost nevoie ca o patrulă de la Postul Montan Arefu să intervină în urma unui apel la 112, care sesiza că în zona barajului Vidraru, dar şi pe coborârea spre cetatea Poenari, se află mai mulţi urşi pe carosabil.

La ieşirea din primul tunel după baraj, jandarmii au constatat prezenţa unei ursoaice cu pui, dar şi a unor turişti care hrăneau animalele din autoturism. Animalele sălbatice au fost îndepărtate în mediul lor natural, iar şoferul autoturismului, un bărbat din municipiul Bucureşti, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 500 lei, găsim notat în comunicat.

În plus, bărbatul a fost amendat pentru „hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică, cu excepţia celor care au calitatea de administrator al fondului cinegetic”, fiind o contravenţie prevăzută de o hotărâre a Consiliului Local Arefu.

Jandarmii argeşeni le recomandă turiştilor care sunt în tranzit sau pur și simplu campează în zonele frecventate de animale sălbatice să evite complet contactul cu acestea şi să nu le hrănească, sub nicio formă.

Amenda pentru un turist care a hranit mai multi ursi
Ursi Transfagarasan

Urșii periculoşi din România, pe cale de a fi împuşcaţi

Ministrul Mediului a declarat faptul că își dorește să schimbe cadrul normativ actual, astfel încât urșii din țara noastră, care ajung să reprezinte un pericol pentru oameni, să aibă posibilitatea de a fi împușcați în maximum 24 de ore. Această procedura propusă de politician presupune o intervenție rapidă, în situația în care aniamlele sălbatice intră în localități. Astfel că un jandarm și un vânător ar urma să identifice ursul periculos, să îl găsească și să îl împuște pe loc dacă este considerat agresiv, atacând animalele din gospodării sau oamenii.

Se pare că este nevoie de o astfel de măsură deoarece populația urșilor a crescut în mod necontrolat, iar mutarea lor nu ar reprezenta o soluție viabilă.

Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6, 7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...