Amendă până la 7.500 de lei pentru românii care fac această greşeală de Revelion. Legea e clară

Ana Anitoiu 04.12.2021, 15:37
Amendă până la 7.500 de lei pentru românii care fac această greşeală de Revelion. Legea e clară

O greșeală pe care mulți români o fac de Revelion poate fi sancționată cu amendă de până la 7.500 de lei. Legea e clară în acest sens, iar cei care vor să nu riște să fie buni de plată ar trebui să se ferească de ea la trecerea dintre ani. În unele cazuri se poate ajunge chiar și la pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la un an.

Ce greșeală de Revelion poate fi pedepsită cu amendă de până la 7.500 de lei

Potrivit legislației în vigoare, la trecerea dintre ani și cu nicio altă ocazie, persoanele fizice nu au dreptul să dețină și să folosească articole pirotehnice. Singurii care le pot utiliza sunt cei care pot dovedi că sunt artificieri sau pirotehnicieni autorizați ori că reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată legal.

Conform Legii nr. 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explozive, doar cei care au împlinit vârsta de 16 ani pot avea și folosi articole pirotehnice din categoriile 1 şi P1. Nerespectarea regulilor se poate pedepsi cu amendă de până la 7.500 de lei. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale sancțiunilor cresc cu 100%.

În unele cazuri, anumite greșeli de Revelion se poate sancționa chiar cu închisoare de la trei luni la un an. Acestea sunt: efectuarea fără drept de operaţiuni cu articole pirotehnice; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către minori; precum și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice fabricate pentru pirotehnicieni.

Amenda pana la 7.500 de lei pentru o greseala de Revelion
Bancnote de 100 de lei

Când este interzisă folosirea artificiilor

Legea spune că folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în mai multe situații, precum în intervalul orar 24:00 – 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale.

Totodată, folosirea articolelor pirotehnice este interzisă la o distanţă mai mică de 50 de metri față de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 de metri de cele cu peste patru niveluri.

Articolele pirotehnice nu pot fi utilizate la o distanță mai mică de 500 de metri față de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, intalațiile de gaze sau de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi.

Acestea nu se pot folosi nici la o distanţă mai mică față de cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice sau pentru alte obiective ce prezintă un pericol de incendiu sau explozie.

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă și: în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de piatră; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; precum și la o distanţă mai mică de o jumătate de kilometru față de păduri. Vezi și un alt obicei pentru care poți primi amenzi uriașe în trafic!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...