Amendă până la 3.600 de euro în această ţară pentru persoanele care refuză să se vaccineze împotriva Covid

Stan Filon 10.12.2021, 10:21
Amendă până la 3.600 de euro în această ţară pentru persoanele care refuză să se vaccineze împotriva Covid

Austria merge mai departe cu deciziile dure luate pentru oprirea pandemiei de coronavirus! Guvernanții sunt deciși să-i amendeze pe cei nevaccinați, iar sumele nu sunt deloc unele modice. Aceștia vor primi amenzi cuprinse între 600 și 3600 de euro, dacă vor fi depistați că nu s-au imunizat. Statul le oferă însă posibilitatea să scape de amendă.

Amendă imensă pentru nevaccinați, în Austria

Austria este una dintre țările unde au fost luate cele mai dure decizii în pandemia de coronavirus. Aici au fost izolate persoanele nevaccinate, iar autoritățile vor să introducă obligativitatea vaccinării populației, începând cu luna februarie a anului viitor. Tot de atunci vor intra în vigoare și noile amenzi pe care austriecii nevaccinați le vor plăti.

Autoritățile spun însă că cei amendați vor putea să scape de amendă doar dacă fac dovada că s-au vaccinat. Încă nu este clar de câte ori va putea fi amendată o persoană nevaccinată. Cea care a vorbit despre cum vor putea scăpa austriecii de amendă a fost ministrul pentru Constituţie, Karoline Edtstadler. „Dacă va fi prezentată dovada imunizării (vaccinarea), atunci procedurile vor fi anulate”, a afirmat ministrul sănătăţii, Wolfgang Mueckstein, citat de Reuters.

Amenda imensa pentru nevaccinati, in Austria
Amenda imensa pentru nevaccinati, in Austria

Te vaccinezi, scapi de amendă

Autoritățile de la Viena vor să păstreze măsura vaccinării obligatorii timp de doi ani. Vor fi însă exceptaţi copiii până la vârsta de 14 ani, femeile însărcinate, persoanele care vor prezenta o recomandare din partea unui medic şi cele care au avut COVID-19 şi s-au vindecat de mai puţin de 180 de zile. Ministrul Edtstadler a spus că sunt „mulți prea mulți cetățeni nevaccinați în Austria”, cifrele arătând că numărul acestora depășește un milion de persoane.

Dar cum vor fi depistați cei nevaccinați? oamenii legii nu trebuie să facă controale pe stradă, ci în listele de vaccinare. Acestea vor fi comparate cu lista rezidenților, iar persoanele nevaccinate vor primi, probabil, amenda direct acasă. Austria are o populaţie rezidentă de circa 9 milioane de locuitori, iar 68% din populație este imunizată împotriva coronavirusului.

Clasa politică din Austria se pare că este aproape în unanimitate de acord cu obligativitatea vaccinării, patru dintre cele cinci partide parlamentare susținând proiectul de lege. „Trimitem un semnal clar că aceasta este o cerinţă pentru toţi cetăţenii”, a subliniat şi Beate Meinl-Reisinger, şefa partidului liberal NEOS.

Urmăriți Impact.ro și pe