În plin sezon estival, voucherele de vacanţă sunt pentru mulţi dintre români singura posibilitate de a merge în concediu. Sunt însă şi unii speculanţi care încearcă să le valorifice altfel.
Unii dintre angajaţii care primesc vouchere de vacanţă nu intenţionează să le folosească pentru a merge în concediu, ci încearcă să obţină contravaloarea lor în bani. Prin urmare s-a dezvoltat o adevărată piaţă gri a tranzacţiilor cu tichete de vacanţă.
Aceste vouchere trebuie să fie folosite înainte de termenul lor de expirare. Pentru că de multe ori au alte planuri sau nu au timp sau pur și simplu își doresc să facă rost de bani, mulți bugetari aleg să vândă aceste vouchere online.
Atenţie, însă, astfel de tranzacţii nu sunt legale! Persoanele care sunt prinse că își vor înstrăina voucherele de vacanță riscă o amendă de aproape 30.000 de lei din partea autorităților.
Prin urmare, valoarea amenzii depăşeşte de câteva ori valoarea voucherelor de vacanţă care este 1.450 lei. Dacă agențiile de turism sunt prinse că sunt părtașe la fraudă, riscă să li se retragă licența. Deși cunosc riscul, mulți hotelieri și-l asumă şi primesc astfel de tichete . Tichetele de vacanță destinate bugetarilor expiră după un an. Ele pot fi folosite doar la hotelurile din România, acreditate de Ministerul Turismului.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cei care lucrează la companii private vor putea beneficia de aceşti bani doar dacă companiile doresc să acorde vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă nu se utilizează doar pentru cazare. Acestea pot fi folosite şi pentru achitarea unor servicii complete ce includ cazare, masă şi alte facilităţi din locaţia aleasă, dacă pachetul include cel puţin o noapte de cazare.
Părinţii au posibilitatea să plătească taberele copiilor folosind vouchere de vacanţă. În 2022 au fost emise peste 19.7 milioane de tichete de vacanţă, în valoare de peste 943 de milioane de lei. Statul va oferi tichetele până în 2026.