Amendă de peste 7000 de euro sau închisoare, dacă nu te vaccinezi. Unde se întâmplă asta

Cătălina Burghelea 30.11.2021, 08:03
Amendă de peste 7000 de euro sau închisoare, dacă nu te vaccinezi. Unde se întâmplă asta

O țară europeană ia în calcul înăsprirea măsurilor anti-Covid pentru nevacciniști. Persoanele care refuză să se imunizeze împotriva noului coronavirus riscă o amendă usturătoare, de până la 7200 de euro, sau închisoare.

Sancțiuni mari, dacă nu te vaccinezi anti-Covid

Creșterea cazurilor de Covid din Austria este un avertisment pentru întreaga lume. Pe măsură ce națiunea se blochează și plănuiește măsuri și mai dure, pandemia riscă să copleșească Europa și nu numai.

La Spitalul Universitar din Salzburg, medicul Andreas Kokofer a observat creșterea infecțiilor cu Covid-19 cu o inevitabilitate sumbră. Deoarece numărul de noi cazuri a atins un record zilnic de 15.809 pe 19 noiembrie, Kokofer și colegii se pregătesc pentru un aflux de pacienți.

Austria recurge la măsuri extreme

Statul Salzburg este un punct fierbinte special al focarului actual, cu 1.731 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile, comparativ cu 1.110 în întreaga țară. Având în vedere că situația se așteaptă să se înrăutățească în săptămânile următoare, directorii spitalelor din regiune sunt nevoiți să ia în calcul selecția pacienților infectați.

Cum a ajuns Austria într-o situație atât de îngrozitoare, în timp ce multe țări își planifică strategiile de ieșire din pandemie? Motivele sunt multiple, de la scăderea ratei de vaccinare la o furtună socială și culturală anti-Covid, care i-au determinat pe mulți austrieci să respingă vaccinurile Covid-19.

Lockdown total înainte de sărbători

În mod esențial, situația din Austria ar putea afecta în curând zeci de alte țări – și totul se rezumă la o echilibrare precară a cifrelor. Pe măsură ce criza sanitară amenința să scape de sub control, cancelarul austriac Alexander Schallenberg a fost forțat să ia o decizie care părea de neconceput cu doar câteva săptămâni în urmă. Țara a intrat în carantină timp de o lună, ducând la revenirea restricțiilor. La fel ca în 2020, populației austriece i s-a cerut să stea acasă și să iasă din locuință doar pentru scopuri esențiale. Școlile rămân deschise, deși părinților li s-a cerut să-și țină copiii acasă, dacă este posibil.

Decizia a fost primită cu furie în anumite colțuri ale țării. Recent, 40.000 de oameni au ieșit în stradă în Viena, unii purtând pancarte provocatoare, asemănându-l pe Schallenberg cu liderii naziști. Însă, revolta oamenilor nu a speriat autoritățile, care vor să înăsprească măsurile pentru nevacciniști.

Amendă de 7200 de euro sau închisoare pentru nevacciniști

Un proiect de lege privind introducerea imunizării obligatorii împotriva noului coronavirus în Austria prevede o amendă pentru refuzul de a fi vaccinat de până la 7.200 de euro, a precizat ziarul Die Presse, făcând referire la un document elaborat de Guvernul austriac.

Potrivit proiectului, vaccinarea obligatorie se va aplica tuturor persoanelor care locuiesc în Austria, începând cu luna februarie 2022. Cine refuză să se imunizeze anti-Covid va primi o amendă de 3.600 de euro sau patru luni de închisoare. Iar cei care ignoră două notificări de la autorități cu privire la necesitatea vaccinării vor primi o sancțiune și mai mare, în valoare de 7.200 de euro. Sunt scutiți de la această regulă oamenii care își pun în pericol viața și sănătate, din cauza vaccinării, femeile însărcinate și adolescenții sub 12 ani.

Val de proteste în Austria

Din cauza valului cinci al pandemiei, guvernul austriac a anunțat un plan de introducere a vaccinării obligatorii împotriva Covid din februarie 2022. Această măsură s-a dovedit a fi nepopulară și a stârnit proteste masive în toată țara, cu zeci de mii de manifestanți în sprijinul deciziei voluntare de vaccinare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...