Amendă de până la 1200 de lei pentru o situație banală în trafic. Codul Rutier vine cu multe reglementări și în 2023. Dacă nu vei da importanță unor amănunte ce și se par banale, conducătorii auto s-ar putea să aibe surpriza neplăcută de a scoate o sumă importantă din buzunare.
Sunt lucruri care par banale, dar care se pot transforma în tot atâtea motive pentru încasarea unor amenzi nedorite și deloc nesemnificative.
Anul 2023 a venit cu câteva reglementări în ceea ce privește Codul Rutier din România. De această dată, este vorba despre sistemul iluminat de la autovehicule care, dacă nu funcționează corespunzător în cazul unei mașini, riscă foarte mult atât siguranța șoferului, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Este foarte important ca farurile unei mașini să funcționeze în stare optimă, pentru ca ceilalți șoferi să fie informați din timp de manevra pe care doriți să o executați, iar astfel, să fie evitat orice fel de pericol.
Conform Codului Rutier, amenzile pentru sistemul de iluminare se dau nu doar când farurile sunt arse, dar și când sunt folosite becuri neomologate sau cele utilizate nu funcționează corespunzător.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În 2023, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei, dar asta nu înseamnă că amenda o să fie mică. Potrivit reglementărilor din Codul Rutier actual, conducătorii autovehiculelor din România care prezintă probleme cu sistemul de iluminare al mașinii pot fi amendați cu o sumă de variază între 870 și 1160 de lei, scriu cei de la antena3.ro.
Conform Codului Rutier, pe marginea acestui subiect, legea are următoarele prevederi:
Art. 101
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
„circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc”
Art. 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;
d) vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate.
Reamintim că, potrivit Codului Rutier, punctul de amendă valorează 10% din salariul minim brut pe economie. În ciuda acestui fapt, în 2023, valoarea punctului de amendă va fi îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere, ceea ce înseamnă că punctul de amendă nu va mai creşte la 300 lei, odată cu majorarea salariului minim programată pentru ianuarie 2023, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei.