Șoferii care uită să facă o anumită schimbare în perioada următoare riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Ce ai de făcut, dacă ești șofer, pentru a preveni o amendă usturătoare din partea Poliției Rutiere, vezi în articolul de mai jos.
La sfâșit de toamnă, început de iarnă, de regulă, șoferii trebuie să facă schimbarea care îi va feri de amenzi substanțiale toată perioada anotimpului rece.
Scăderea temperaturilor şi apariţia zăpezii, poleiului sau a gheţii le pune aduce aminte şoferilor că urmează perioada de schimbare a cauciucurilor de vară cu cele de iarnă, potrivit Codului Rutier.
Astfel, indiferent de data din calendar, mașinile trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă dacă drumul pe care circulă este acoperit cu gheaţă, zăpadă sau polei, conform Codului Rutier.
Mai exact, legea arată că, indiferent de perioadă, poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă, gheață sau polei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Nerespectarea prevederilor în ceea ce privește cauciucurile de iarnă constituie contraventie şi se sancţionează cu o amendă prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni. Codur Rutier prevede această sancţiune la art.102, alin. 1, punctul 28.
“Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate”, arată Codul Rutier.
Utilizarea anvelopelor de iarnă nu este obligatorie decât atunci când începe să ningă, indiferent de perioada calandaristică, atâta cât timp carosabilul este unul de iarnă, acoperit de zăpadă, gheață sau polei.
Conform reglementărilor în vigoare, anvelopele de iarnă se pot identifica cel mai simplu prin prezenţa pe laterale a literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S. Litera M este definită în engleză ca fiind “mud” (nămol, noroi, mâl, etc) şi litera SM este tradusă din engleză ca fiind “snow” (zăpadă).
Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu cauciucuri neadecvate se pedepsește cu o amendaă din clasa a IV-a de sancţiuni cuprinsă înte 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.