Ambasadorul UE la Chişinău, despre pericolele la adresa securităţii Republicii Moldova: „Este o opinie care nu aparţine doar europenilor”

Elena Avramescu 24.05.2022, 10:26
Ambasadorul UE la Chişinău, despre pericolele la adresa securităţii Republicii Moldova: „Este o opinie care nu aparţine doar europenilor”

Janis Mazeiks, șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a declarat că, pentru moment, nu există pericole la adresa securităţii Republicii Moldova. Se pare că această opinie aparţine atât reprezentanţilor Uniunii Europene, cât şi altor parteneri internaţionali. Acesta este de părere că întreaga comunitate internaţională face eforturi mari pentru ca războiul din Ucraina să nu se extindă şi în Republica Moldova.

Janis Mazeiks vorbește despre pericolele care amenință Chișinăul

Diplomatul european Janis Mazeiks a ținut să-și exprime regretul că întreaga comunitate internaţională nu a putut, prin metode diplomatice, să evite catastrofa umanitară din Ucraina. Acesta este de părere că prioritatea Uniunii Europene este să împiedice extinderea războiului în afara graniţelor Ucrainei.

„Există unele limite a ceea ce putem obţine prin mijloace diplomatice. Uniunea Europeană a făcut totul pentru a preveni declanşarea războiului din Ucraina şi acum lucrăm foarte mult pentru ca să ne asigurăm că acest război nu va pătrunde şi pe teritoriul Republicii Moldova. La fel ca toată lumea, am fost impresionat de modul în care moldovenii au găzduit refugiaţii.

Este remarcabil faptul că cei mai mulţi refugiaţi au fost găzduiţi de familii. Dacă vorbim de solidaritate, moldovenii au acţionat în spirit european, cu adevărat. Este foarte important ca toată societatea să promoveze pacea şi stabilitatea”, a spus Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Guvernul de la CHisinau a anuntat ca nu se fac inrolari, ca totul este o dezinformare
Chisinau 

Janis Mazeiks a mai mărturisit că, în prezent, nu sunt motive de îngrijorare privind securitatea Republicii Moldova, iar cea mai mare provocare a autorităţilor este gestionarea crizei economice generate de război. Ambasadorul a declarat că Uniunea Europeană nu se va da în lături de la sprijinirea Republicii Moldova prin proiecte concrete de modernizare a ţării şi prin sprijin bugetar.

„Nu există vreun pericol pentru securitatea imediată a Republicii Moldova. Este o opinie care nu aparţine doar europenilor, dar şi partenerilor noştri internaţionali, şi autorităţilor de la Chişinău. Pe plan economic, Republica Moldova are în faţă provocări majore. E vorba de criza refugiaţilor, criza energetică, au mai rămas încă elemente legate de pandemie. De asta, este important ca Republica Moldova să beneficieze de sprijin din partea partenerilor săi internaţionali.

Moldovei îi va fi foarte dificil să depăşească aceste crize singură. Anul trecut am reuşit să sprijinim Republica Moldova cu un suport bugetar rapid de 60 de milioane de euro, bani care au permis Guvernului să ofere compensaţii la gazele naturale. Această tendinţă va fi păstrată şi pe viitor, fiindcă din nefericire situaţia va fi una dificilă”, a spus ambasadorul Uniunii Europene.

Se pare că Republica Moldova are șanse să depășească criza energetică, pe termen scurt, prin asigurarea stocurilor de gaze naturale, iar pe termen lung, prin investiţii în eficienţa energetică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...