Ambasador ucrainean: UE trebuie să fie pregătită să facă sacrificii economice pentru a opri Rusia

Beatrice Dumitru 11.05.2022, 15:42
Ambasador ucrainean: UE trebuie să fie pregătită să facă sacrificii economice pentru a opri Rusia

După ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, Uniunea Europeană a dictat sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei. La începutul lunii a anunțat al șaselea pachet de măsuri, care include și embargoul pe petrolul rusesc, însă sunt țări membre care nu sunt de acord, iar blocul comunitar caută soluții pentru a ajunge la un copmpromis cu acestea.

Ce spune ambasadorul ucrainean

Principalul punct de dispută rămâne calendarul ambițios preconizat de Comisia Europeană: eliminarea treptată a țițeiului rusesc în șase luni și a tuturor produselor petroliere rafinate până la sfârșitul anului.
Dar Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria cer mai mult timp pentru a-și adapta sistemele energetice și pentru a găsi alți furnizori.

Țările UE ar trebui să fie pregătite să facă „sacrificii economice” și să aprobe mult așteptata interdicție a importurilor de petrol rusesc, a declarat ambasadorul Ucrainei în UE Vsevolod Chentsov. Comentariile sale vin în timp ce blocul comunuitar se află în impas diplomatic din cauza proiectului de embargo petrolier, cea mai importantă măsură luată de UE la începutul războiului din Ucraina.

Ambasador ucrainean: UE trebuie să fie pregătită să facă sacrificii economice pentru a opri Rusia
Uniuena Europeană vrea să scape de dependența de petrolul rusesc.

Credem că această solidaritate declarată ar trebui transformată în acțiune. Până acum, Uniunea Europeană a fost destul de unită în ceea ce privește sancțiunile. Sperăm că această criză privind embargoul petrolului va fi depășită”, a declarat ambasadorul Chentsov pentru Euronews.

Ne așteptăm ca factorii de decizie din Ungaria și din alte țări, să fie oameni, să înțeleagă ce se întâmplă în Ucraina. Ei înșiși ar putea vedea atrocitățile din jurul Kievului și din alte orașe. Deci, pentru a opri Rusia, cred, că statele membre UE ar trebui să fie, de asemenea, pregătite pentru anumite sacrificii, inclusiv sacrificii economice”, a adăugat acesta.

„Fără afaceri, ca de obicei, cu Rusia”

Întrebat dacă este dezamăgit de faptul că discuțiile despre embargoul asupra petrolului s-au împotmolit, el a răspuns că da, deoarece este vorba despre lupta comună împotriva dictaturii, împotriva agresorului.

Ceea ce am dori să evităm este blocarea acestei decizii din orice alte motive, inclusiv politice. Acest lucru este foarte important pentru noi. Mesajul este foarte clar: nu se vor face afaceri, ca de obicei, cu Rusia. Trebuie să se miște rapid și, de asemenea, să fie foarte practic și precis ce fel de soluție tehnică au nevoie pentru a rezolva problema aprovizionării alternative și pentru a merge mai departe. cu acest pachet de sancţiuni”, a mai spus ambasadorul.

El a sugerat că următorul pas al UE ar trebui să fie un embargo pe gaz, o idee pe care unele țări au exclus-o deja, temându-se de o recesiune inevitabilă. Bruxelles-ul a dezvăluit, însă, planuri de a scăpa de dependența de gazul rusesc. Sancțiunile UE „sunt eficiente”, a subliniat el. „Fiecare pachet de sancțiuni adaugă presiune, dar nu este suficient”.

De la izbucnirea conflictului, cele 27 de state membre au cheltuit peste 24 de miliarde de euro pe petrol și 34 de miliarde de euro pe gaze provenite din Rusia, potrivit unui instrument de urmărire creat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), o organizație independentă de cercetare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...