VIDEO EXCLUSIV

Amalia Enache dezvăluie prin ce trece cu fiica ei, la școală și acasă. „Deja vorbim și de greutăți la 6 ani”. VIDEO EXCLUSIV

Andreea Archip 29.09.2022, 17:23

Amalia Enache reușește să își educe fetița, pe Alma, cu multă blândețe și prin exemplul personal. Prezentatoarea știrilor de la Pro TV o mobilizează să își respecte programul la școală, în general să fie un copil responsabil, fără a apela la discursuri plictisitoare și nu este adepta recompenselor. În interviul exclusiv acordat pentru Impact.ro, vedeta Pro TV ne-a povestit cum s-a adaptat fiica ei la clasa pregătitoare, dar și despre stilul vestimentar pe care Alma îl experimentează.

Prin ce trece fiica Amaliei la școală

Cum s-a adaptat Alma la clasa pregătitoare?

A început cu foarte mult entuziasm și foarte dornică de prieteni noi, cu foarte multă încântare. Și exact cum mă așteptam deja, după ceva vreme, începe puțin să și scârțâie, pentru că intervine oboseala, intervine greul. Exact pentru asta eram pregătită, pentru momentul în care vorbesc cu copilul și îl ajut să depășească și să devină rezistent la frustrare. Școala e ceva de termen foarte lung și înseamnă rezistență la rutină, înseamnă rezistență la frustrare, înseamnă deja o altă etapă în maturizarea emoțională a copilului și e bine să ne amintim fiecare că am avut și zile bune și zile proaste. Sunt alături de ea în procesul acesta de învățare nu numai a materiilor, ci de învățat cum ne adaptăm și la greutățile vieții. Deja vorbim la 6 ani și de greutăți.

A încercat să apeleze la mici șantaje emoționale?

Nu e genul deloc, e fiica mea și eu fiind un om extrem de disciplinat, ea o vede pe mama ei care pleacă în fiecare seară la serviciu. Indiferent cum a fost ziua, ne adunăm toate forțele și seara mami trebuie să apară la televizor și cumva cred că asta se transmite așa inconștient, nu ca un sfat din partea mea că trebuie să ne mobilizăm și mare parte din succesul în viață ține de această mobilizare și de această disciplină și de conștiinciozitatea asta de a face lucrurile bine, de a face până la capăt. Niciodată nu a fost genul care să apeleze la nu știu ce trucuri, nici măcar smârcâială de genul acesta.

Până acum, Alma a fost așa foarte soldățel dimineața la trezire, la pregătire, impun și eu ritmul ăsta. Mă trezesc înaintea ei, îi pregătesc caserola de fructe, în momentul în care o trezesc pe ea, eu sunt deja veselă, aranjată, ca să fiu un exemplu despre cum ne spălăm, ne pieptănăm, ne îmbrăcăm frumos, ne începem ziua cu entuziasm. Încerc în felul acesta să o ajut și da, să o mobilizez fără să o mobilizez de fapt, fără să țin discursuri mobilizatoare, ci prin exemplul personal.

Fiica Amaliei Enache / foto: Facebook
Fiica Amaliei Enache / foto: Facebook

Ce spune Amalia Enache despre alegerile vestimentare ale fiicei sale

Dar la recompense apelezi? De exemplu, când ia un calificativ bun la școală sau când face o faptă bună?

Nu aș vrea să le introduc în niciun fel în legătură cu școala, școala trebuie făcută, nu e ca dresura la cai, ai primit un zăhărel pentru că ai făcut nu știu ce lucru bun, nu. Dar după școală, fără legătură că a fost o zi bună, că a fost o zi proastă, o bag într-o atmosferă de relaxare, de libertate, chiar libertate la înghețată, dar nu ca o recompensă pentru că ea a fost ascultătoare, ci ca un firesc. După ce ne-am mobilizat toate eforturile, e normal să avem și partea asta de relaxare.

Alma este atrasă de zona asta de cosmetice, dă iama în dulăpiorul tău?

Da, dintotdeauna, de foarte mică a fost foarte atrasă, a avut perioada rujurilor, perioada în care se mâzgălea pe toată fața. Am lăsat-o, mi se pare o explorare a feminității, am lăsat-o să facă asta până când singură s-a săturat. De acum deja e mare, ar mai avea cred că niște tentații din astea: un ruj din când în când, un gloss ceva, e un copil de 6 ani, trebuie să fie doar o joacă.

Dar la haine își impune personalitatea sau reușești să o îmbraci cum vrei?

Nu, la haine m-a anunțat deja de ceva vreme că ea este mai degrabă genul rock, decât balerină și îi respect asta. Alege în ultima vreme negrul, are doar 6 ani, ai zice că e o adolescentă, o fi o preadolescență din asta, alege haine într-adevăr cât mai rock cu putință: geci de piele, lucruri din astea – ținte- îi plac și nu o încântă deloc rochițele de prințesă. Cred că pe la vârsta de 3 ani s-a oprit etapa asta și deloc nu o tentează.

Video: Daniel Bălan

Urmăriți Impact.ro și pe