EXCLUSIV

Am aflat unul dintre secretele actorului Silviu Biriș. Ce legătură există între bunica lui și dansul fetelor de la Căpâlna: „E greu de explicat în cuvinte”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 24.01.2023, 19:14
Am aflat unul dintre secretele actorului Silviu Biriș. Ce legătură există între bunica lui și dansul fetelor de la Căpâlna: „E greu de explicat în cuvinte”. EXCLUSIV

Îndrăgitul actor Silviu Biriș a ascuns un mare secret, ani la rând. Și anume, faptul că Stana, bunica lui, din partea tatălui, este cea care a descoperit și impus lumii celebrul dans al fetelor de la Căpâlna, vestit azi pe toate meridianele. Mai mult, acorduri din ceea ce se numește „Purtata fetelor de la Căpâlna” au fost folosite de rapperul nord-american Jay-Z într-una dintre piesele sale. Despre toate acestea ne-a vorbit cu mândrie artistul Silviu Biriș, în exclusivitate pentru Impact.ro

Bunica lui paternă era de loc din Brăila, dar a plecat în Ardeal

Iată ce ne povestește actorul Silviu Biriș, în exclusivitate pentru Impact.ro: „Bunica din partea tatălui era de loc din zona Brăilei. Și era învățătoare. Atunci când și-a descoperit jumătatea, a decis să meargă după cel care-i cucerise inima. Chiar dacă a însemnat să plece din Vechiul Regat și să ajungă în Ardeal, o altă țară în acele vremuri”. Acolo, în zona Târnavelor, Stana avea să-și unească destinul cu Teodor Biriș, și el tot învățător, la acea vreme. Teodor Biriș era însă și directorul școlii din comuna Căpâlna. La fața locului, Stana s-a îndrăgostit însă nu doar de un bărbat, ci și de un dans cu totul ieșit din comun, cel al fetelor de la Căpâlna.

„Bunica mi-a povestit demult, de tot, cum a cucerit-o dansul respectiv. Nu doar bunicul, ci și dansul acelor fete care par că se multiplică la infinit prin jocul lor. Mi-a spus în cuvinte simple cum a fost prima întâlnire dintre ea și dansul cu pricina. E greu de explicat în cuvinte înlănțuirea aceea de tinere fete și frumoase care acoperă o scenă întreagă și-ți taie răsuflarea cu mișcările lor simple și precise. Însă, dacă e să-mi amintesc ceva pentru totdeauna e emoția pe care bunica mi-a transmis-o și mie legată de prima și aș zice și ultima impresie pe care acest dans a avut-o asupra sa! Dar și costumul popular al fetelor! Totul s-a petrecut într-o duminică, la hora satului!”, a rememorat Silviu Biriș, pentru Impact.ro.

Ce legatura exista intre bunica actorului Silviu Biris si dansul fetelor de la Capalna
Ce legatura exista intre bunica actorului Silviu Biris si dansul fetelor de la Capalna

Bunica lui a făcut tot posibilul să prezinte dansul fetelor de la Căpâlna și la Paris

În scurt timp, Stana s-a implicat atât de tare în tradiția locului încât a devenit un fel de instructor al fetelor. Iar pentru asta nu a avut nevoie de foarte mult pentru acomodare. Iar fetele s-au lăsat conduse, Stana Biriș organizând supraviețuirea dansului pe durata mai multor generații.

Silviu Biriș susține că Stana a fost atât de impresionată, încât a decis să facă în așa fel încât cât mai multă lume să afle de jocul acela ieșit din comun: „Știa foarte bine limba franceză. Așa că i-a venit ideea, poate nebunească, de a duce acest dans și pe fetele care-l interpretau, la Paris. Ceea ce a și făcut! Și vă asigur că nu era deloc simplu să faci asta în acele vremuri!”, adaugă actorul care face parte din trupa Naționalului bucureștean.

„Nu știu dacă bunica a dansat vreodată așa ceva”

Silviu Biriș admite că există și un văl al misterului bunicii sale legat de acest subiect pe care nu a reușit niciodată să-l descifreze.

„Nu știu dacă bunica a dansat vreodată așa ceva. Și nici nu cred că voi afla vreodată! Și asta fiindcă pe vremea ei în ansamblul fetelor intrau doar fetele tinere, necăsătorite. Or ea nu mai făcea parte din categoria asta. Nu știu dacă regulile au fost schimbate între timp, dar cred că bunica ar fi dansat oricând cu ochii închiși, considerându-se o tânără a locului, ca oricare alta”, adaugă același Silviu Biriș.

Urmăriți Impact.ro și pe