Aluat de pizza italian. Secretele bucătarilor italieni pentru cea mai gustoasă și pufoasă pizza

Andra Daoud 12.08.2022, 11:36
Aluat de pizza italian. Secretele bucătarilor italieni pentru cea mai gustoasă și pufoasă pizza

Un aluat de pizza italian este baza pentru o pizza ca la carte. Fie că preferați pizza cu blat pufos sau subțire, cu de toate sau doar cu câteva ingrediente de calitate, totul pornește de la prepararea aluatului. Cea mai mare greșeală este să folosiți aluat congelat, cu atât mai mult cu cât blatul pentru pizza nu este deloc greu de preparat, iar bucătarii italieni și-au dezvăluit secretele pentru un rezultat delicios.

Aluat de pizza italian, cum se prepară pas cu pas

Pizza este un preparat extrem de popular în toată lumea. Atunci când avem poftă de o pizza bună, o putem prepara în propria bucătărie, iar dacă ținem cont de câteva reguli simple, rezultatul va fi unul ca la carte. Totul pornește de la baza pizzei, care este aluatul. Un aluat pregătit cu pricepere garantează un rezultat delicios. Maeștrii pizzeri italieni au o rețetă pe care o respectă de fiecare dată și, dacă o urmați întocmai și păstrați cantitățile și proporțiile, nu aveți cum să dați greș în prepararea aluatului de pizza.

Ingrediente:

  • 25 g drojdie proaspătă sau 8 g drojdie uscată (un plic)
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • 500 g făină albă
  • 350 ml apă

Mod de preparare:

Drojdia se dizolvă în 50 ml apă călduță, împreună cu zahărul, și se lasă 5 minute să crească. Zahărul ajută la activarea drojdiei, așa că este important să nu săriți peste acest pas. Într-un bol, se cerne făina și se face o gaură în mijloc. Se toarnă acolo drojdia, se adaugă restul de 300 ml apă, sarea și uleiul de măsline, care este ingredientul-cheie în această rețetă și nu ar trebui sub nicio formă omis. El va face ca aluatul să fie elastic și pufos.

Se omogenizează totul, după care începeți să frământați aluatul cu mâna, până când toată făina s-a încorporat, iar aluatul capătă o textură elastică și nu se mai lipește de mâini sau de pereții vasului. Se unge bolul cu puțin ulei de măsline și se lasă aluatul la crescut, acoperit cu folie alimentară sau cu un prosop curat, într-un loc călduț, timp de cel puțin o oră. Cât timp stă la dospit, aluatul ar trebui să își dubleze volumul.

Aluat de pizza italian. Secretele bucatarilor italieni pentru cea mai gustoasa si pufoasa pizza 1
Aluat de pizza italian

Cum întinzi corect un aluat de pizza italian

Din cantitățile menționate, puteți prepara două pizza de dimensiuni medii, cu blat subțire, sau o singură pizza mare, cât tava cuptorului, cu blat pufos. După ce aluatul s-a dospit, se pune pe suprafața de lucru pudrată cu făină și i se dă forma unei bile (se pot forma două bile, dacă alegeți să faceți două pizza cu blat subțire).

Pentru a întinde aluatul de pizza, este ideal să folosiți mâinile, nu făcălețul. Atuatul este elastic și are bule de aer, de când a stat la dospit, care îl vor face să fie pufos. Dacă în întindeți cu sucitorul, nu veți face decât să striviți aceste bule de aer, iar blatul de pizza va fi fad și deloc pufos. Începeți să întindeți aluatul cu mâinile, rotindu-l ușor, dinspre centru spre margini.

Se pune aluatul de pizza pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se adaugă ingredientele, după preferință. Începeți cu sosul de roșii amestecat cu ierburi aromatice și cu mozzarella dată pe răzătoare sau tăiată felii subțiri, apoi adăugați ce ingrediente vă plac: bacon, salam, șuncă, piept de pui, porumb, ardei, măsline, ciuperci, ceapă, brânzeturi etc.

Pentru a coace pizza, încingeți cuptorul la 230 de grade și puneți tava cu pizza pe raftul din mijloc, pentru aproximativ 7-8 minute. Pizza este gata și poate fi tăiată și savurată după ce s-a răcit. Puteți adăuga frunze de busuioc proaspăt sau de ruccola atunci când o serviți. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe