Alro Slatina închide 60% din producție și trimite angajații în șomaj tehnic din cauza prețului la energie

Elena Avramescu 29.12.2021, 17:48
Alro Slatina închide 60% din producție și trimite angajații în șomaj tehnic din cauza prețului la energie

În jur de 1.300 de angajaţi ai producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), considerat cel mai mare consumator de energie electrică din România, ar urma să intre în şomaj tehnic în urma începerii procesului de închidere a 60% din capacitatea de producţie, din cauza preţurilor extrem de ridicate la energie.

Alro Slatina închide 60% din producție

Având în vedere situaţia disperată în care ne aflăm datorită faptului că în data de 27.12.2021 Consiliul de Administraţie al ALRO S.A. a luat hotărârea ireversibilă prin închiderea a 60% din capacitatea de producţie, aceasta datorându-se energiei electrice extrem de scumpe şi din cauza lipsei cantităţii necesare pentru menţinerea fluxului de producţie.

Totodată se naşte un fenomen imposibil de oprit şi anume, trimiterea a peste 1.300 de angajaţi în şomaj tehnic oferindu-le acestora şi familiilor lor sărăcie, pentru că nu va mai fi posibilă angajarea lor şi redeschiderea capacităţilor închise, chiar dacă conducerea declarativ o face, întrucât investiţiile pentru repornire sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari, găsim notat într-un comunicat de presă transmis de Constantin Popescu, Preşedintele Sindicatului Aluministul din cadrul Alro Slatina.

Alro Slatina inchide 60% din productie
Alro Slatina

În acest sens, Constantin Popescu transmite că joi, 30 decembrie, între orele 14:30 și 17:00,urmează să aibă loc un miting de protest în faţa sediului Alro la care vor participa angajaţii întreprinderii.

Demersurile făcute de conducere şi sindicate la Preşedinţia României, Guvernului României, în special domnului Prim Ministru Nicolae Ciucă, Ministrului Energiei, Ministrului Muncii, Ministrului de Finanţe, Ministrului Economiei, Prefectului Judeţului Olt, se pare că nu au fost luate în considerare pentru că nu am primit niciun ajutor care să încerce să reglementeze într-un fel sau altul situaţia create la ALRO S.A. cu implicaţii pentru întreaga economiei, a spus Preşedintele Sindicatului, potrivit jurnalul.ro.

La 21 decembrie 2021, s-a aflat că Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, are probleme din cauza preţurilor mari din piaţa de energie şi cu lipsa acesteia, tocmai de aceea a început un proces de închidere a activităţii, conform afirmaţiilor lui Constantin Popescu.

După aceea, la data de 27 decembrie 2021, Alro Slatina a anunţat că activitatea de producţie a aluminiului se va diminua de la cinci hale de electroliză la două hale, astfel că se va concentra doar pe investiţiile care aduc câştiguri şi îmbunătăţiri ale activităţii, urmând ca celelalte investiţii să fie amânate.

Conform unui comunicat din 21 decembrie, închiderea Alro ar pune în pericol investiţii de 500 de milioane de euro planificate pentru următorii cinci ani, inclusiv pe cele pentru producţia de energie electrică, incluzând şi energie fotovoltaică.

Astfel că activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la doua hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă în momentul în care condiţiile de pe pieţele de energie vor reveni la normal.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...