Alocaţiile pentru copii şi pensiile cresc din ianuarie 2022. Noile sume primite de români

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 19.11.2021, 11:02
Alocaţiile pentru copii şi pensiile cresc din ianuarie 2022. Noile sume primite de români

Alocaţiile pentru copii şi pensiile cresc din ianuarie 2022. Majorările au fost stabilite în urma negocierilor de joi dintre PNL și PSD, printre alte măsuri pe care le va lua viitorul Guvern. Iată noile sume ce vor fi primite de români.

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie

Liberalii și social-democrații au decis ca pensiile să fie majorate cu 10% de la 1 ianuarie, iar pensia minimă să crească de la 800 de lei la 1.000 de lei, începând cu aceeași dată.

De asemenea, persoanele care au o pensie de până la 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un sprijin de 1.200 de lei. Prin acest ajutor ce va fi acordat doar în prima lună a anului 2022, viitorii guvernanți și-au propus să compenseze scumpirea utilităților.

În plus, PSD și PNL au stabilit în cadrul negocierilor ca persoanele care au o pensie de peste 4.000 de lei să achite contribuții pe sănătate de 10%.

Alocatiile pentru copii si pensiile cresc din ianuarie 2022. Noile sume primite de romani
Un copil numarand monede

Cu cât cresc alocațiile pentru copii și salariul minim

Deși iniţial PSD voia creșterea cu 40% a alocațiilor pentru copii, s-a stabilit că această majorare nu poate fi susţinută de la buget. Astfel, alocațiile pentru copiii între 0-2 ani vor crește la 600 de lei, iar cele pentru copiii de peste doi ani vor ajunge la 243 de lei.

Totodată, salariul minim, conform noului program de guvernare, salariul minim va crește de la 2.300 la 2.550 de lei. Alte măsuri stabilite au fost renunțarea la taxa de lux ce era susținută de social-democrați și  alocarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu handicap.

Tensiuni între PSD și PNL cu privire la structura noului Cabinet

Joi, după mai bine de patru ore de discuții, liderii PSD și PNL au ieșit cu declarații distincte. Marcel Ciolacu a spus că nu s-a stabilit cine va da primul premierul în rotaţia stabilită, dar Florin Cîţu a declarat că este o victorie importantă pentru liberali, care, având un partid mai mic, vor da prim-ministrul.

Pe de altă parte, prim-ministrul propus de PNL, Nicolae Ciucă, a evitat să spună ce partid va da primul premierul, în contradicție cu declarația președintelui formațiunii politice, Florin Cîţu. Social-democraţii au spus că vor merge în forul de conducere pentru a valida o posibilă preluare a funcţiei de către acesta.

Singurul consens la care PNL și PSD au ajuns rapid a fost că este posibil ca noul Cabinet să rămână la aceeași structură, cu 18 ministere şi doi vicepremieri. Florin Cîțu vrea Ministerul Finanţelor Publice, dar PSD nu este de acord.

De altfel, președintele PSD a spus joi că cine va da primul premier nu va lua Ministerul Finanţelor Publice. Funcţia de Secretar General al Guvernului va fi legată de cea de la Finanţe. O nouă întâlnire între PNL, PSD şi UDMR va avea loc vineri, începând cu ora 12.00.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...