Alocațiile copiilor şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului, mai mari de la 1 martie. Câţi bani se dau în plus

Nicu Stan, Mirabela Năstase 21.02.2022, 13:39
Alocațiile copiilor şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului, mai mari de la 1 martie. Câţi bani se dau în plus

Alocațiile copiilor şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi mai mari de la 1 martie. Câţi bani se dau în plus. Toate veniturile care se raportează la indicele social de referinţă (ISR) vor fi indexate cu 5,1%, rata inflaţiei anunţată de INS pe anul 2021. Ce venituri se mai majorează, vedeți în rândurile de mai jos.

Vești bune. Cresc alocațiile copiilor şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului. Cu cât?

Veniturile raportate la indicele social de referință vor fi mărite de la 1 martie cu rata inflației pe anul trecut, respectiv cu 5,1%. Asta se traduce prin creșterea  alocaţiilor și a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

De asemenea, tot de la 1 martie vor creşte şi ajutorul de şomaj, ajutorul pentru încălzire sau venitul minim garantat. Legea 263/2010 prevede indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflaţiei, ca indicator ce reflectă creşterea anuală medie a preţurilor.

Se maresc alocatiile pentru copii
Se maresc alocatiile pentru copii

Valoarea indicatorului social de referinţă, actualizat în funcție de inflație

„Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă”, se precizează în Legea 225/2021.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2021, rata inflației a fost de 5,1%, astfel că cuantumul ISR se va majora automat din martie cu aceeași valoare, urmând să crească de la 500 de lei, cât este acum, la 525,5 lei, potrivit avocatnet.ro.

Crește și venitul minim garantat

Asta mai înseamnă că se va majora și venitul minim garantat primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistenţă socială, hotărât prin Legea 416/2001. Mai precis, acesta va avea următoarele valori:

-148,7 lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;
-268 de lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
-375,2 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
-464,5 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
-553,8 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
-câte 38,3 lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Ce se mai majorează de la 1 martie

Tot de la 1 martie vor creşte şi ajutorul de şomaj, ajutorul pentru încălzire. Odată cu creșterea ISR, se majorează și pragul de venituri până la care o persoană fără loc de muncă poate fi considerată șomer. Legea 76/2002 stabilește că șomer poate fi orice persoană ce nu are un loc de muncă și care nu câștigă bani sau care are venituri provenite din activități autorizate legal, dar care sunt mai mici decât valoarea ISR. În același timp, se va majora și indemnizația de șomaj, care depinde stagiul de cotizare, astfel:

-75% din valoarea ISR (394 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

-75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

-3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
-5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
-7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
-10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe