Alimentul vital care devine pe zi ce trece un lux pentru români. Prețurile au crescut vertiginos, nu și-l vor mai putea permite

Dumitrică Roxana 05.08.2022, 21:25
Alimentul vital care devine pe zi ce trece un lux pentru români. Prețurile au crescut vertiginos, nu și-l vor mai putea permite

Apa s-a scumpit în ultimele luni. Un sortiment de apă care în urmă cu un an era 1,95 lei, o sticlă de doi litri, astăzi costă 3,69 de lei. Putem observa o scumpire de peste 1,5.

Cât de scumpă este apa

În afară de apa pe care o găsim pe rafturile din supermarket, şi pentru cea din robinet plătim acum mai mult.

În ţară, preţul pentru un metru cub de apă este diferit şi se încadrează între 11 şi 15 lei. Mai multe companii care livrează apa au mărit prețul ori se pregătesc de majorări. Cea mai scumpă apă potabilă din ţară este în oraşele Turda, Constanța, Piatra Neamţ, Vaslui şi Buzău. Urmează însă scumpiri şi în alte locuri.

Oamenii se gândesc deja cum ar putea economisi apa, ca să poată face faţă facturilor din această iarnă: „Reduc presiunea din robinet şi merge mai puţină. se reduce la jumătate, şi atunci când se spala vasele nu merge atâta, merge mai puţin. ” este mărturia unei femei.

Cum poti sa racesti camera cu o sticla de apa

Scumpirile vor continua

Scumpirile vor continua și în perioada următoare, arată datele Institutului Național de Statistică, în condițiile în care între 25-53% dintre firmele din construcții, servicii și comerț cu amănuntul vor ridica prețurile. Motivele ar fi atât modificările din Codul Fiscal, cât și avertizările agricultorilor, potrivit cărora din toamnă unele produsele vor fi mai scumpe din cauza secetei.

Potrivit Institutului Național de Statistică, peste 50% dintre managerii din comerțul cu amănuntul spun că vor crește prețurile în următoarele 3 luni, ca urmare a modificărilor făcute în Codul Fiscal, dar și a majorărilor pe care vor să le facă producătorii care au culturile afectate de secetă.

După ce materialele de construcție au suferit majorări de preț pe bandă rulantă anul trecut, acum se va scumpi și manopera. Mai bine de 50% dintre companii vor să mărească prețul din cauza noilor măsuri fiscale. Şi cei din zona de servicii au de gând să mărească nota de plată.

În România, inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, iar Banca Națională Română estimeaza o scadere a inflației sub 2 cifre abia în primul trimestru al anului 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe