Alimentul retras imediat de la comercializare. Conține metale grele care pot afecta rinichii

Stan Filon 04.08.2022, 13:57
Alimentul retras imediat de la comercializare. Conține metale grele care pot afecta rinichii

Inspectorii sanitar-veterinari au dispus retragerea imediată de la comercializare a unui produs care pune în pericol sănătatea clienților. Vorbim de tone de pește neconform calitativ descoperite de inspectorii ANPC în mai multe magazine din București și Ilfov. Carnea conținea metale grele, iar consumul poate afecta grav funcționalitatea rinichilor celor care o consumă.

Alimentul retras imediat de la comercializare

Autoritățile din România au găsit la vânzare în magazinele din București și ilfov mai multe tone de pește neconform din Vietnam cu o concentraţie mai mare de Cadmiu decât valorile admise. Acesta, alături de Arsenic, Mercur și Plumb, atacă rinichii celor care consumă carnea respectivă. Peștele neconform a fost descoperit în urma unei acțiuni a comisarilor ANPC care a avut loc în perioada 26-28 iulie. În urma controalelor la importatorii şi distribuitorii de peşte şi produse de pescuit din Bucureşti şi Ilfov, aceștia au găsit numeroase nereguli, pe care le-au sancționat cu amenzi în valoare 35.000 de lei.

„Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu.

Alimentul retras imediat de la comercializare
Alimentul retras imediat de la comercializare

Consumul de carne cu Cadmiu poate afecta rinichii

Inspectorii au mai dat şi două avertismente şi au dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul uman a 1.300 kg peşte şi produse de pescărie. De asemenea, a fost oprită temporar activitatea a 6 unitărți de depozitare congelare/refrigerare, 2 utilaje tehnologice, o zonă de producţie pentru produse din pescuit şi un raion de vânzare a peştelui proaspăt şi a produselor de pescărie.

Operatorii economici controlaţi au fost: Bistromar la timonă SRL, Millenium Group SRL, Eurocooling SRL, Metro Pallady, Ocean Fish SRL, Metro Logistics / Yussen, Ind Lacto Mureş SRL, Omnia Gusti SRL şi Groenlanda SRL.

Rapoartele de laborator au mai rătat că în cazul unui lot de 2 tone de ton roşu, provenit din Vietnam, erau depășite valorile maxime admise pentru Cadmiu, fiind retrasă întreaga cantitate de la comercializare. Toxicitatea Cadmiului se aseamănă cu a celorlalte metale grele prin faptul că atacă rinichiul.

Inspectorii au mai descoperit lipsa documentelor de provenienţă a mărfii, utilizarea unor echipamente tehnologice cu deficienţe, comercializarea unor produse cu durabilitatea minimă depăşită, peşte şi produse de pescărie congelate cu aglomerări mari de gheaţă, depozitarea în spaţii improprii a produselor alimentare, utilizarea unor spaţii de congelare cu aflux de marfă peste capacitatea de depozitare a spaţiului etc.

Urmăriți Impact.ro și pe