Alimentul pe care românii au ajuns să-l arunce pe câmp. Oamenii dau vina pe guvern

Stan Filon 17.11.2021, 12:59
Alimentul pe care românii au ajuns să-l arunce pe câmp. Oamenii dau vina pe guvern

Fermierii din România își blesteamă zilele acum, după ce au cultivat roșii de toamnă. Guvernul i-a îndemnat să cultive roii de toamnă și i-a stimulat cu ajutoare guvernamentale, însă acum oamenii s-au trezit că nu au unde să își vândă marfa.

Fermierii aruncă zeci de tone de roșii pe câmp, deoarece nu au cui le vinde

Fermierii care au cultivat roșii de toamnă sunt în pragul falimentului, după ce stau acum și se uită pur și simplu cum li se strică marfa, deoarece nu au cui să o vândă. Oamenii sunt disperați și sunt pregătiți să facă un lucru pe care fermierii îl urăsc.

Aceștia spun că vor arunca pe câmp zeci de tone de roșii, pentru care au muncit foarte mult și au investit la fel de mulți bani. Asta se întâmplă în Colibași, Giurgiu, unde un fermier se pregătește să arunce peste 15 tone de roșii, iar alți fermieri vor face la fel. Pe malul Argeșului zac deja zeci de tone de tomate aruncate pe câmp. Fermierii s-au decis să planteze roșii de toamnă după ce ministerul Agriculturii a anunțat că premiază cu 2.000 de euro fiecare legumicultor care scoate pe piață tomate coapte între noiembrie și decembrie.

Fermierii arunca zeci de tone de rosii pe camp, deoarece nu au cui le vinde
Fermierii arunca zeci de tone de rosii pe camp, deoarece nu au cui le vinde

”Programul ăsta e făcut să ne blocheze, să ne distrugă, nu să ne încurajeze”

Oamenii obișnuiți cu munca nu au stat deloc pe gânduri și s-au apucat de treabă, iar acum regretă enorm, deoarece își văd munca aruncată la gunoi. Nu au unde să își vândă marfa. Un asemenea caz îl reprezintă Mihai, în vârstă de 25 de ani.

„Roșie perfect sănătoasă! Din cauză că nu avem cui le vinde, le aruncăm. Nici cu un leu kilogramul, că le-aș fi dat cu un leu kilogramul, numai să nu arunc. E munca de un an și, după cum vedeți, se aruncă la gunoi totul. În jur de trei, patru mii de kilograme. Trei – patru tone de roșii. N-avem ce să mai facem cu ele, trebuie să eliberăm solarul că deja a venit iarna. Programul ăsta e făcut să ne blocheze, să ne distrugă, nu să ne încurajeze, fiindcă n-avem cui vinde. Ne încurajezi să cultivăm tomate, dar n-avem cui le vinde”, a declarat tânărul fermier pentru Digi 24.

În apropierea lui Mihai se află un alt fermier aflat în aceeași situație. Nici el nu a reușit să vândă roșiile iar paguba lui este și mai mare. „Le arunc, n-am ce să le fac. Am peste zece mii de lei până acum, pierdere numai la astea, de când le-am cultivat. Am dat trei mii și cinci sute numai pe sămânță. Să oprească importurile, să nu mai importe de afară, să putem să vindem și noi”, a declarat pentru aceeași sursă Vasile Ciulacu, fermier.

Urmăriți Impact.ro și pe