Alimentul pe care îl mănânci și nu mai ai nevoie de ouă. Bucurie mare pentru un miliard de oameni

Badea Violeta 28.05.2022, 14:46
Alimentul pe care îl mănânci și nu mai ai nevoie de ouă. Bucurie mare pentru un miliard de oameni

Razele soarelui sunt, fără îndoială, o sursă excelentă de vitamina D. Dar, uneori, pur și simplu nu poți ieși afară și asta poate crea o deficiență a acestei substanțe în organism. Din fericire, există câteva alimente naturale care o conțin. Printre acestea se numără și ouăle, însă veganii sau cei peste un miliard de oameni care prezintă carențe ale acestui micronutrient esențial nu le pot consuma. Iată alimentul care înlocuiește perfect ouăle!

Cu ce poţi înlocui ouăle în alimentaţie

Ouăle sunt adesea considerate alimentele perfecte din punct de vedere nutrițional. Cu siguranță, acestea au un conținut important de  vitamine, minerale, proteine și sunt extrem de importante pentru organismul nostru. Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi, consumul de ouă nu este o opțiune.

Din fericire, un grup de cercetători a reușit să obțină niște roșii care produc multă vitamina D, folosind o tehnică de modificare genetică. Vitamina D este un hormon care rezultă din acțiunea razelor ultraviolete cu unde medii (UVB) asupra pielii umane. Această acțiune transformă o substanță numită 7-dehidrocolesterol (7-DHC), un precursor al colesterolului, în vitamină.

7-DHC este prezent în frunzele de roșii și în roșiile verzi. Dar, pe măsură ce fructele se maturizează, substanța se pierde. În urmă cu cinci ani, s-a descoperit că planta are două căi metabolice pentru 7-DHC. Una este folosită pentru a produce apărarea împotriva agenților patogeni. Dar cealaltă, din motive necunoscute, nu este folosită.

Cercetătorii au folosit această a doua cale pentru a activa producția de 7-DHC, numită și provitamina D3. Autorul principal al studiului, Cathie Martin, cercetător la John Innes Centre, un institut britanic de cercetare horticolă, a explicat, de curând, procesul.

„Provitamina D3 este sintetizată în tomate ca intermediar în producția de colesterol și de alcaloizi steroidoglicilici (substanțe care acționează împotriva agenților patogeni).

Am eliminat activitatea enzimei care transformă 7-DHC în colesterol, ceea ce a permis ca 7-DHC să se acumuleze în cantități mari în frunze, dar și în cantități mai mari în fructele verzi și chiar în fructele coapte.”, a spus specialistul, potrivit El Pais.

Rosiile care inlocuiesc ouale
Rosiile care inlocuiesc ouale

O roșie înlocuiește două ouă

Următorul lucru pe care l-au făcut cercetătorii a fost să treacă frunzele și fructele prin razele UVB, apoi să transforme 7-DHC în vitamina D. Cantitățile au fost semnificative și nu au mai fost detectate niciodată până acum într-o legumă.

Frunzele au atins o concentrație de 200 micrograme pe gram de frunză. La fructe, cantitățile sunt mai mici: 0,3 micrograme pe gram la cele verzi și 0,2 la cele coapte. Dar o roșie ar fi suficientă pentru a obține între 20% și 30% din cantitatea zilnică de vitamina D de care are nevoie omul.

Acum, autorii studiului sunt de părere că o expunere mai mare la razele ultraviolete, inclusiv în procesul de uscare a roșiilor la soare, ar crește concentrația.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...