Alimentul foarte ieftin care îți prelungește viața. Nu te-ai fi gândit niciodată la el

Ana-Maria Tudor 26.05.2023, 13:12
Alimentul foarte ieftin care îți prelungește viața. Nu te-ai fi gândit niciodată la el

Lintea prezintă multe beneficii pentru sănătate și poate fi un aliment excelent într-o dietă sănătoasă. Este o leguminoasă bogată în nutrienți și reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale. Lintea este menționată și în Sfânta Scriptură alături de bob și nap, însă în ultimii ani nu i s-a acordat atenția cuvenită, în ciuda faptului că are proprietăți deosebite, cum ar fi faptul că aceasta își creează singură ierbicidele.

O legumă cu multe proteine

Lintea este cunoscută în special printre vegetarieni, care o consideră un aliment benefic și o includ adesea alături de soia într-un top al celor mai benefice componente ale dietei lor.

Lintea este una dintre leguminoasele cele mai ușor de digerat. Atunci când este combinată cu orez și legume, aceasta alcătuiește un meniu vegetarian bogat în proteine și sărac în grăsimi. De asemenea, lintea are un conținut ridicat de fibre alimentare, ceea ce o face benefică pentru sănătatea digestivă și menținerea unui nivel adecvat de zahăr din sânge.

Conform unor studii, lintea nu este considerată o proteină completă deoarece lipsește din compoziția sa cantitatea necesară a doi aminoacizi esențiali. Cu toate acestea, lintea este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale, alături de soia, fasole sau mazăre. Este interesant de menționat că lăstarii de linte sunt considerați o proteină completă, deoarece aceștia conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru a fi considerată o proteină completă. Prin urmare, consumul de lăstari de linte poate fi o modalitate de a obține toți aminoacizii esențiali într-o dietă vegetală.

17 grame de proteine într-o ceașcă gătită de linte

Potrivit Departamentului American de Agricultură al SUA, o ceașcă de linte gătită conține mai mult de 17 grame de proteine, în timp ce necesarul zilnic recomandat pentru o femeie este de aproximativ 46 de grame. Lintea se situează pe locul doi în ceea ce privește conținutul de proteine comparativ cu soia, unde o ceașcă de soia gătită conține 29 de grame de proteine, în timp ce una de mazăre conține doar 9 grame, conform unui articol de pe adevărul.ro.

De asemenea, aceasta constituie o sursă bogată de antioxidanți, care sunt compușii responsabili de protejarea celulelor organismului împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi. Antioxidanții joacă un rol important în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și a altor boli asociate procesului de îmbătrânire.

Lintea este bogată în fibre solubile și insolubile, conform nutriționiștilor. Fibrele solubile contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare prin normalizarea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, ele pot ajuta la controlul diabetului de tip 2 prin încetinirea absorbției glucozei din alimente. Pe de altă parte, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipației prin facilitarea tranzitului intestinal.

Cum poți prepara leguma minune

Pentru a pregăti corect lintea înainte de gătire, este important să o alegem cu atenție și să o spălăm. De obicei, se recomandă lăsarea lintei la înmuiat peste noapte, într-o cantitate de apă de aproximativ trei ori mai mare decât cea de linte. Boabele care plutesc pot fi îndepărtate, deoarece ar putea fi deteriorate sau necoapte. Apa trebuie aruncată, iar lintea trebuie spălată bine înainte de a fi pusă la fiert.

Pentru a spori proprietățile nutritive ale acesteia, o putem consuma în salate, în amestec de legume bogate în vitamina C, cum ar fi roșiile, ardeii sau broccoli. Vitamina C ajută la îmbunătățirea absorbției fierului conținut în linte, facilitând astfel asimilarea acestuia de către organism.

Urmăriți Impact.ro și pe