Alimentul esențial la care prețul crește doar în România. În Europa scade mereu, care e explicația

Beatrice Dumitru 26.11.2021, 15:01
Alimentul esențial la care prețul crește doar în România. În Europa scade mereu, care e explicația

România se aliniază la prețurile din Europa, iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, românii vor cumpăra anumite produse la prețuri mai mari. Unul dintre cel mai consumat aliment se scumpește, deși în Europa prețul scade.

Alimentul din România, cu cel mai mare preț din UE

Alimentele de bază, cum ar fi carnea, laptele și ouăle, se scumpesc în Europa, lucru care se va întâmpla și în România. De exemplu, carnea de pui a înregistrat luna aceasta a doua cea mai mare creștere din UE, cu 27% mai mult decât în luna octombrie, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene. Prețul unei carcase de 100 de kilogram a ajuns la 157 de euro. Doar în Polonia s-a înregistrat o creștere mai mare, de 28,3%.

Alimentul esențial la care prețul crește doar în România. În Europa scade mereu, care e explicația
Alimentul cel mai scump din UE.

Un aliment foarte consumat în perioada Sărbătorilor de iarnă este carnea de porc. Dacă la începutul anului, porcul din România avea cel mai mic preț din Uniunea Europeană, acum lucrurile stau exact invers. 100 de kilograme de carne porc se vinde cu 149,3 euro, cu 7,7% mai mult decât anul trecut, fiind cel mai mare preț din Europa, unde aceeași canitate costă 132,4 euro, cu 8,5% mai puțin decât în aceeași perioadă a lui 2020, notează economica.net.

Și ouăle s-au scumpit

Evoluția prețului ouălor arată că în România, începând cu septembrie, acestea s-au scumpit. Luna  aceasta, prețul pentru suta de kilograme a ajuns la 115,17 euro, cu 4,5% mai mult decât în urmă cu o lună și cu 0,2% peste nivelul din aceeași  perioadă a anului 2020. În Europa, prețul ouălor  a crescut, în medie, cu 13,3% față de anul trecut, până la 139,5 euro. Prețuri la ouă mai mari decât în România sunt în Spania și Letonia.

Rata anuală a inflaţiei în România a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% cât a fost în septembrie, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În această perioadă, produsele alimentare s-au scumpit cu 5,25%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, iar serviciile cu 3,96%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...