Alimentul de bază care se vinde în România mai scump decât în Occident. Jumătate din preț merge la comerciant

Ana Anitoiu 08.03.2023, 11:48
Alimentul de bază care se vinde în România mai scump decât în Occident. Jumătate din preț merge la comerciant

Un aliment de bază ce este consumat aproape zilnic de numeroase persoane este mai scump în România decât în Occident. Prețul este mai mare față de cel din țări precum Polonia, Franța, Belgia sau Spania. Un specialist a explicat care este motivul pentru care există această diferență.

Un aliment de bază, mai scump în România decât în Occident

Produsul, ce se găsește în fiecare zi în coșul de cumpărături al românilor, este mai scump decât variantele similare ale acestuia ce se vând pe rafturile magazinelor din alte state din Occident, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Concret, conform analizei, un litru de lapte proaspăt integral, echivalentul a 3,5% grăsime în România, sub marca proprie a Carrefour, are prețul de 1,45 de euro în țară, față de 1,19 euro în Franța sau Belgia, 1,02 euro în Spania și numai 0,76 euro în Polonia.

A fost ales retailerul Carrefour deoarece acesta are magazine online în fiecare dintre pieţele principale din Europa dar situația este valabilă în cazul tuturor rețelelor.

Alimentul de bază care se vinde în România mai scump decât în Occident. Jumătate din preț merge la comerciant
Lapte. Foto: unsplash.com

Alimentul de bază, mai scump decât anul trecut

Indiferent dacă produsele au 1,5% sau 3,5% grăsime, litrul de lapte în supermarketurile din București a ajuns să coste între 8,5 și peste 10 lei, un nivel dublu față de cel din aceeași perioadă a anului trecut. Un specialist a explicat cum este calculat acest preț.

„Prețul unui litru de lapte care a ajuns acum la aproape 10 lei se împarte în felul următor: 5 lei merg la comerciant şi 5 lei se împart între fermier şi procesator, raportul este de 2 la 1”, a explicat Iasmina Blidar, director al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP.

Aceste prețuri ale laptelui au fost stabilite în contextul în care românii câștigă în medie 900 de euro net pe lună, de două-trei ori mai puţin decât un francez, un spaniol sau un belgian. În 2021, fermele românești au avut o producţie de 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Importurile de lapte şi smântână au depășit 100 milioane de euro în 2021, valoare ce s-a dublat într-un deceniu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...