Alimentul consumat des de români care provoacă boli foarte grave. Specialiştii trag un semnal de alarmă

Ioana Bucur 04.03.2021, 14:58
Alimentul consumat des de români care provoacă boli foarte grave. Specialiştii trag un semnal de alarmă

Este gustos și ușor de preparat, însă ar trebui evitat cu orice preț. Care este alimentul consumat des de români care provoacă boli foarte grave. Specialiștii trag un semnal de alarmă, dar vin și cu o propunere sănătoasă.

Alimentul consumat des de români care provoacă boli foarte grave

Cel mai probabil, în congelatoarele multora există măcar câteva cutii de mâncare semipreparată. Ceea ce puțini știu, însă, este că, printre ele se numără alimentul consumat des de români care provoacă boli foarte grave. Din nefericire pentru papilele noastre gustative, este vorba despre pizza congelată, cea care ține loc de cină în serile în care suntem prea obosiți ca să mai stăm în bucătărie gătind și apoi spălând vasele strânse. În urmă cu ceva timp, Asociația Pro Consumatori (APC) a făcut un experiment ce a avut concluzii îngrijorătoare. Au fost analizate 16 tipuri de pizza congelată din comerț, 81% dintre ele fiind produse în Polonia, Franța și Germania.

Neregulile descoperite, ce nu au fost puține la număr, au fost centralizate într-o listă ce arată cât de dăunător poate fi pentru sănătatea noastră consumul excesiv al acestui aliment. Iată câteva dintre ele:

  • Pe ambalaj nu era menționat tipul de făină folosit pentru blat
  • Cantitatea de zahăr din compoziție varia de la 12,07 grame la 22,44 grame
  • Conținutul de carbohidrați per pizza varia între 43 și 112,2 grame
  • Aveau un conținut foarte mare de sare – între 0,86 și 1,33 grame la suta de grame
  • Conținutul de lipide oscila între 20,7 și 49,4 grame
  • Acizi grași saturați – între 5,85 și 17 grame
  • Proteine – între 19,4 și 38 de grame

Cu alte cuvinte, pizza congelată este un aliment hipercaloric și hipersodic. Studiile mai vechi făcute de specialiști au demonstrat legătura directă între o dietă bogată în grăsimi saturate și riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare, cum sunt infarctul sau accidentul vascular cerebral, fiind considerate, de unii, și un factor de risc pentru pentru dezvoltarea cancerului de sân sau colon.

Alimentul consumat des de români care provoacă boli foarte grave
Speciliștii trag un semnal de alarmă

Ce substanțe nocive conține

Experimentul făcut de APC a descoperit mai multe substanțe periculoase pentru sănătatea organismului folosite ca ingrediente în pizza congelată: aromă de fum, glutamat monosodic, azotat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, polifosfaţi, trifosafaţi, difosfaţi, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, eritorbat de sodiu, glucono-delta-lactona, carmine, stearoil-2-lactilat de sodiu, izoascorbat de sodiu şi acetat de sodiu.

„Două triunghiuri n-au făcut rău niciodată, nimănui”

Cu toate astea, pizza rămâne unul dintre cele mai gustoase preparate, perfectă și în momentele de singurătate și când este savurată în compania prietenilor. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat că, de fapt, pizza nu este un preparat nociv, în sine, și că totul depinde de calitatea și cantitatea ingredientelor precum și de dimensiunea porțiilor.

„Pizza este pentru italieni ceea ce este sendvișul pentru englezi: pâine, sos și umplutură/topping după bunul gust al fiecăruia – brânzeturi, legume, pește și carne – toate merg bine pe pizza, împreună sau separate. Dacă ar fi să ne luăm după italieni, cea mai bună pizza e cea simplă, cu sos de roșii, mozarella și un pic de busuioc – totul pus pe un blat dospit cu maia și copt apoi la foc de lemne. Peste ocean pizza s-a transformat în produs de fast-food, iar calitatea/cantitatea ingredientelor și dimensiunea porților o face să fie un pericol pentru siluetă. Două triunghiuri de pizza n-au făcut rău niciodată, nimănui!”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI