Este ieftin și se găsește din belșug. Acesta este alimentul la care românii sunt campionii Europei. Este consumat zilnic, iar prețul său este la aproape jumătate din media europeană.
„Nu pot să spun. Am fost în piaţă. Nu mănânc pâine”, recunoștea Florin Cîțu, în urmă cu câteva săptămâni. Doar că alimentul pe care premierul nu îl include în dieta sa de zi cu zi este unul dintre preferatele românilor. Cel, puțin asta arată datele publicate recent.
Românii sunt campionii Europei la mâncat pâine. În ultimii cinci ani, consumul mediu pe cap de locuitor a fost de peste 90 de kilograme.
Motivul poate ține și de bani, la noi în țară prețul unei franzele este aproape jumătate din media europeană – 56%. Cea mai scumpă pâine se cumpără în Danemarca, în timp ce în Bulgaria și Polonia pâinea este chiar mai ieftină decât în România, la sub 70% din media europeană.
Institutul Național de Statistică (INS) arată că producția de pâine a fost cea mai mare piaţă din industria alimentară din 2020, existând mai mult de 6.500 de companii care produc pâine și prăjituri, iar cifra lor de afaceri totală a ajuns, anul trecut, la șapte miliarde lei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În plus, industria pâinii este și cel mai mare angajator din industria alimentară, cu 50.000 de locuri de muncă susţinute.
Recolta slabă de grâu precum și creșterea facturilor la electricitate, gaze naurale și carburanți ar putea duce la o nouă scumpire a pâinii. Până la sfârșitul acestui an, prețul unei franzele de 300 de grame ar putea ajunge la 1,5 lei – de la 1,2-1,3 lei cât este în prezent -, avertizează reprezentanții Rompan.
Creșterea prețului energiei electrice este o reală problemă, premierul anunțând că dorește adoptarea cât mai rapidă a legii consumatorului vulnerabil, care i-ar putea sprijini financiar pe cei cu venituri mici în ceea ce priveşte plata facturilor la energie.
„Este un risc real – aici trebuie să fim foarte oneşti şi transparenţi cu oamenii – este un risc de a avea o creştere a preţului la iarnă şi atunci am cerut şi ministrului Energiei, dar vom avea discuţii şi în coaliţia de guvernare să grăbim legea consumatorului vulnerabil. (…) Aş vrea să grăbim termenele. Ea intra în vigoare de anul viitor, din octombrie, parcă, aş vrea să aduc totul la 1 ianuarie 2022”, a adăugat premierul.
Cîţu nu a exclus ideea ca actul normativ să fie adoptat în sesiune extraordinară, pentru că este „o problemă care trebuie rezolvată cât mai repede”.