Alimentul care devine o problemă pentru români de Paște. Avertisment: va fi greu de găsit și foarte scump

Ana Anitoiu, George Capoeanu 18.04.2021, 12:49
Alimentul care devine o problemă pentru români de Paște. Avertisment: va fi greu de găsit și foarte scump

Un aliment devine o problemă pentru români de Paște în acest an. Multe persoane care nici nu concep să nu îl aibă pe masa de sărbători au parte de o surpriză neplăcută la începutul lunii mai. Producătorii au dat o veste proastă.

Ce aliment devine o problemă pentru români de Paște

Mulți români obișnuiesc să așeze pe masa de Paște, pe lângă ouă înroșite și mâncăruri tradiționale precum drob din carne de miel, pui sau porc, sarmale, pască și cozonac, și platouri cu brânzeturi, roșii și alte legume. Anul acesta, însă, roșiile timpurii vor fi greu de găsit în magazine, iar prețurile lor vor fi mari. Motivul este acela că temperaturile sunt prea mici pentru această perioadă a anului, ceea ce întârzie recolta cu cel puțin trei săptămâni.

”La piață, de obicei, la perioada asta, erau cornișonul, castraveții cornișon, de care știe toată lumea. Nu e producția care ar fi trebuit să fie la ora actuală. Sunt cumpărători, într-adevăr, cerință este pe piață, dar nu este cantitate, din cauza temperaturilor foarte mici. Și oamenii se chinuie cu sobe, cu rumeguș, cu lemne, cu ce găsesc”, a spus primarul din Matca, Gheorghe Marin.

Cât cheltuie agricultorii în această perioadă, din cauza temperaturilor mici

Pentru a reuși să iasă cu produsele la vânzare, legumicultorii din Matca, judetul Galaţi, fac și acum focul în solariile în care au roșii, ardei, castraveți și vinete. Temperaturile mici duc atât la o întârziere în producție cât și la o creștere a cheltuielii pentru încălzire.

”La acest moment planta de ardei trebuia să fie cam atât de înăltuţă, cam 50 de cm și cu fructul cât păhăruțul, dar la fructificare, deci datorită temperaturii, după cum se vede, este mult mai mică. Am cheltuială pe foc de 200 de milioane de lei vechi și o întârziere în producție”, explică Ionel Ciocan, legumicultor din Matca, județul Galați.

Pomii fructiferi, afectați de temperaturile scăzute

Nici pomii fructiferi nu o duc prea bine. De exemplu, cireșii nici nu au înflorit încă în unele zone. Specialiștii susțin că oscilațiile bruște de la frig la cald ar putea duce la o calitate mai proastă a produselor.

”Eu cred ca toți pomii sunt afectați și încă suntem la sfârșitul lui aprilie și am avut numai 2-3 zile cu căldură până acuma. Nu vedeți piersicii? Au înflorit și azi ninge! În schimb, la meri nu a apărut încă butonul roz, trebuie să mai așteptam să vedem dacă au fost afectați sau nu au fost afectați. Cireșul e compromis anul acesta”, a spus pomicultorul Alexandru Balint, care administrează peste 50 de hectare de livadă în satul Berchez, din județul Maramureș.

O veste bună pentru români, între veștile proaste

Pe de altă parte, specialiștii au venit cu o veste bună pentru români, între toate aceste vești proaste. Spre deosebire de legume și fructe, vița-de-vie nu a fost afectată deocamdată de temperaturile prea scăzute pentru această perioadă. Producția de struguri va fi bogată, conform estimărilor ce au fost făcute de experți, spre deosebire de ceea ce se petrece în alte țări cum ar fi Franța.

”Aceste (variații de temperatură – n.r.) nu au afectat cultura viței-de-vie. Încă este în perioada de repaus. Acum încep să se umfle mugurii viței-de-vie”, a spus Alina Donici, director de cercetare la stațiunea viniviticolă Pietroasa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...