Alimentele se scumpesc enorm în România. Cât vei plăti în plus pentru un coş de cumpărături

Andra Daoud 02.11.2021, 16:18
Alimentele se scumpesc enorm în România. Cât vei plăti în plus pentru un coş de cumpărături

Alimentele se scumpesc în România, în perioada care urmează. Cu cât vor scoate din buzunar mai mulți bani românii pentru coșul săptămânal de cumpărături.

Alimentele se scumpesc în perioada următoare

Iarna nu vine deloc cu vești bune pentru români, cel puțin nu din punct de vedere economic. După scumpirea energiei și a carburanților, se anunță un val de creșteri de prețuri și în ceea ce privește mâncarea.

Alimentele de bază vor fi mai scumpe în perioada următoare, avertizează CEO-ul lanțului Metro, Adrian Ariciu. El estimează că va trebui să scoatem din buzunar cu aproximativ 10% mai mulți bani atunci când ne facem cumpărăturile.

Creșterea prețurilor alimentelor vine pe fondul unei forțe de cumpărare din ce în ce mai slabă în România. Specialiștii din domeniul economic sunt de părere că vom asista la o inflație la alimente.

Este doar începutul scumpirilor

Adrian Ariciu este de părere că trebuie să ne așteptăm la o inflație în domeniul alimentar, începând cu jumătatea anului viitor.

Este doar începutul pentru inflaţia la alimente. Realist vorbind, în structura costului de producţie putem vorbi de un impact deja resimţit pe ceea ce înseamnă logistică, transport, creşteri salariale şi materiale auxiliare, de împachetare sau produse nealimentare. Dar costul crescut al ingredientelor, al utilităţilor, sunt doar pe hârtie, nu şi în procesul de producţie. În 6-9 luni vom regăsi o inflaţie la produsele alimentare, a spus Adrian Ariciu, citat de News.ro.

Alimentele se scumpesc enorm în România. Cât vei plăti în plus pentru un coş de cumpărături
Alimentele se scumpesc enorm în România. Cât vei plăti în plus pentru un coş de cumpărături

Cât vom plăti în plus pentru coșul de cumpărături

Dacă este să comparăm prețurile la alimente cu cele de anul trecut, vom observa că a existat o ușoară creștere. Potrivit Instititului Național de Statistică, în luna septembrie 2021 românii au plătit mai mult cu 4,2% pentru aceleași alimente față de aceeași lună a anului trecut.

Iar în 2022, vor plăti și mai mult, potrivit estimărilor, și anume, cu 10% în plus. Altfel spus, dacă acum mergem la cumpărături și plătim 200 de lei pe coșul de cumpărături săptămânale, începând de la jumătatea anului viitor vom scoate din buzunar (sau de pe card) 220 de lei, pentru aceleași produse.

În ciuda creșterilor de prețuri, specialiștii estimează că nu va fi afectat consumul. Există în continuare produse ale căror prețuri sunt sub media europeană, iar cele mai relevante exemple în acest sens sunt podusele de curățare a casei și cele pentru îngrijirea personală.

Creșterile de prețuri la gaze și la energie au determinat scumpiri și în alte domenii. Alimentele de bază precum pâinea, uleiul, carnea, laptele și alte produse asemănătoare au prețuri mai mari de la o lună la alta. Guvernul a venit în sprijinul cetățenilor și a decis plafonarea prețurilor la gaze și la energie electrică, însă efectele vor fi vizibile abia în câteva luni.

Urmăriți Impact.ro și pe