Alimentele din cauza cărora te topești pe picioare. Fugi de ele cât poți de mult

Iancu Andreea 16.10.2020, 15:36
Alimentele din cauza cărora te topești pe picioare. Fugi de ele cât poți de mult

Consumăm adesea mâncarea ce ne place la gust, dar care nu este întotdeauna și sănătoasă. Cu siguranță s-a întâmplat să te ridici de la masă total lipsit de energie, după un adevărat festin. Dincolo de efectul pe care îl are procesul digestiei, care te îndeamnă la somn după masă, sunt și alimente din cauza cărora te topești pe picioare. Află ce mâncare trebuie să eviți pe cât de mult posibil.

Ce alimente te fac să simți că te topești pe picioare

Senzația de oboseală, greutate și lipsă de vlagă după masă este un semn că lucrurile nu funcționează tocmai bine. Este foarte posibil să fi consumat alimente nocive. Dincolo de anumite afecțiuni cronice, odihna precară sau de volumul de muncă la care ești supus, poți fi afectat și de alimentație. Mâncarea te poate priva de energie, dacă nu știi să alegi corect alimentele.

 

Unul dintre alimentele care te fac să simți că te topești pe picioare este zahărul. Deși este gustul cel mai plăcut, asociat cu copilăria, dulcele este foarte dăunător pentru organism. Perioadele stresante te determină să simți nevoia de o gustare dulce. Acest gest este însă greșit. Zahărul oferă doar pe moment energie, urmând ca la scurt timp să existe o scădere bruscă a glicemiei.

Pentru a combate acest efect, poți alege să consumi fructe, în special fructe de pădure. Acestea merg de minune alături de proteine, din iaurt, brânză de vaci, care dau și senzația de sațietate. De asemenea, consumul scăzut de apă determină o poftă crescută de dulce. Atunci când suntem deshidratați simțim nevoia să mâncăm dulce.

Zahărul, mâncarea fast food și băuturile carbogazoase sunt extrem de dăunătoare Foto - Pexels
Zahărul, mâncarea fast food și băuturile carbogazoase sunt extrem de dăunătoare
Foto – Pexels

Fast food-ul și băuturile carbogazoase te privează de energie

Alte alimente nocive din dietă sunt cele care conțin grăsimile saturate, de origine animală. Acestea se regăsesc în preparatele fast-food, mezeluri, prăjeli, carne tocată, carne grasă sau conserve. Totuși, atunci când simți nevoia de o mâncare grasă, este foarte posibil ca organismul să aibă nevoie de acizi grași esențiali. Aceștia pot fi luați din pește gras, precum macrou sau somon, din nuci, semințe, ulei de măsline sau avocado.

Și băuturile carbogazoase sau energizantele au un efect devastator asupra energiei. Atunci când corpul are nevoie de energie, acesta și-o ia din zahăr și cafeină. Totuși, aceasta este valabilă pentru scurtă durată. În final, efectul este total opus, privându-te de fapt de energie. Poți opta, în schimb, pentru apă cu lămâie sau bucăți de castravete, ori ceaiuri din fructe uscate și plante.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...