Alimentele care trebuie evitate cu orice preț dacă ai ficatul gras. Nu trebuie să le ai în casă deloc

Ana Anitoiu 16.01.2021, 09:49
Alimentele care trebuie evitate cu orice preț dacă ai ficatul gras. Nu trebuie să le ai în casă deloc

Persoanele care au ficatul gras ar trebui să evite cu orice preț câteva alimente și să aleagă alte produse alimentare bogate în nutrienți, astfel încât să își îmbunătățească starea de sănătate și să nu ajungă să fie diagnosticate cu ciroză hepatică.

Ce alimente trebuie evitate cu orice preț dacă ai ficatul gras

Pentru ca ficatul să fie sănătos, este foarte important ca alimentația să nu fie bogată în zahăr și alți îndulcitori, alcool și grăsimi saturate. În timp, un ficat gras poate duce la ciroză – o boală ce se manifestă, printre altele, prin: dureri abdominale puternice, vânătăi apărute din senin, mâncărimi persistente, slăbiciune musculară, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor.

Astfel, pe lista alimentelor ce ar trebui să fie scoase din dietă se află: carnea roșie, de vită sau porc; pâinea albă; produsele de patiserie; pastele din făină albă; orezul alb; precum și gustările ca pufuleții, covrigeii, chipsurile și seminţele cu multă sare. Lista continuă cu: mezeluri foarte procesate, băuturi alcoolice, sucurile acidulate, lactate cu un conținut ridicat de grăsime, cafea cu frișcă, înghețată, bomboane, dulciuri cu sirop de fructoză și prăjeli pentru care s-a folosit ulei de palmier sau cocos.

Alimentele care trebuie evitate cu orice pret daca ai ficatul gras. Nu trebuie sa le ai in casa deloc
Ilustratie pentru ficatul gras versus ficatul sanatos

Ce alimente ar trebui să consumi dacă ai ficatul gras

Pe de altă parte, există o listă de alimente recomandate pentru persoanele cu ficatul gras. Acestea le mențin tensiunea arterială în limite normale și le ajută să scadă în greutate. În plus, pe listă se află produse extrem de diverse, cu valori nutriționale excelente, ce pot avea și alte beneficii majore pentru sănătatea întregului organism.

Pe lista alimentelor ce sunt recomandate pentru pacienții cu ficatul gras se află: fructele și legumele proaspete, verdețurile, peștele și fructele de mare, carnea de pui sau de curcan, tofu și tempeh, pâinea de secară, pastele integrale, orezul brun, quinoa, chia, semințele de in, amarant sau semințele de știr, avocado, măslinele și uleiul de măsline extravirgin, precum și nucile – caju, alune, migdale, fistic, nuci de Macadamia și altele.

Detaliul ce face diferența pentru persoanele cu ficatul gras

De asemenea, persoanele care au ficatul gras ar trebui să știe că un detaliu simplu face diferența. Mai exact, mișcarea. Scăderea în greutate, chiar și una ușoară, poate ameliora simptomele acestei afecțiuni.

Un alt truc pentru sănătatea ficatului este monitorizarea nivelului colesterolului și urmarea unui tratament recomandat de un medic. În plus, este bine să se acorde atenție și valorilor glicemiei, pentru că, în cazul multor pacienți, ficatul gras vine la pachet cu diabetul.

Cum poți afla dacă ai ficatul gras

În general, persoanele care au ficatul gras nu prezintă simptome. Însă, în unele cazuri, apare un disconfort sau o durere vagă în partea superioară dreaptă a abdomenului, sub coaste, precum și o stare de oboseală. Această problemă poate fi depistată prin mai multe investigații, inclusiv în urma unor analize de sânge de rutină, ce pot indica un nivel crescut de transaminaze.

De asemenea, diagnosticul de ficat gras se poate stabili în urma unei ecografii abdominale. În plus, prin alte metode neinvazive se poate determina dacă o persoană riscă sau nu să ajungă la ciroză hepatică. Una dintre acestea este fibroscanul sau elastografia, ce presupune transmiterea unei vibrații de frecventa joasa în ficat, cu o sondă așezată pe corp, astfel încât să se afle duritatea ficatului. Altă variantă este analiza de laborator numită ”fibromax”. Se recoltează sânge și se obțin date despre cât de gras este ficatul, dar și despre gradul de inflamație și fibroză.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...