Alimentele care fac rău creierului. Românii le consumă zilnic fără nicio jenă

Stan Filon 02.03.2021, 12:10
Alimentele care fac rău creierului. Românii le consumă zilnic fără nicio jenă

Creierul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Dacă pentru ficat, rinichi și inimă mai există tratamente sau se poate interveni mecanic cu stenturi sau alte invenții medicale, asupra creierului nu se poate face mare lucru. De aceea trebuie să știm care sunt alimentele nocive pentru creier.

Acestea sunt alimentele care fac rău creierului

Cercetătorii au ajuns la concluzia că alimentele pe care le veți găsi mai jos au o influență negativă asupra creierului nostru. Memoria noastră se deteriorează considerabil atunci când în creierul nostru apar efectele consumului de alimente nesănătoase, scrie doc.ro.

Margarina

Margarina conține grăsimi trans¹. Acestea sunt uleiuri vegetale care nu iau formă solidă decât printr-un proces numit hidrogenare, foarte nociv pentru sănătatea noastră. Consumul de margarină a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă și alte probleme cronice de sănătate, printre care și efecte negative asupra creierului.

Alimentele care fac rau creierului
Alimentele care fac rau creierului

Alcoolul

Un pahar de vin pe zi se știe că aduce multe beneficii circulației sângelui, dar alcool-ul în exces face ravagii. Cu cât bei mai mult, cu atât devine mai dificil să procesezi informații noi sau să îți amintești diverse lucruri din trecutul îndepărtat sau apropiat. Alcoolul întrerupe pur și simplu comunicarea corpului cu creierul. Pot apărea leziuni ale lobului frontal, regiune a creierului responsabilă pentru controlul emoțional, memoria pe termen scurt și judecata.

Alimentele și băuturile cu zahăr

Petru o memorie sănătoasă și un creier perfect funcțional, trebuie să evităm alimentele și băuturile cu zahăr. Un studiu² extins în care au fost analizate 23.245 de persoane a corelat consumul de zahăr cu depresia, constatând că un aport mare de zahăr a fost asociat cu o incidență mai mare a acestei afecțiuni. Consumul de zahăr duce la tulburări de învățare, memorie, viteză motorie și alte funcții cognitive.

Băuturile cu îndulcitori artificiali

Nici băuturile cu îndulcitor nu sunt deloc bune pentru creier. Cercetările au descoperit că persoanele care beau un suc din comerț, acidulat și îndulcit, pe zi, au o probabilitate de aproape trei ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral sau de a dezvolta demență.

Prăjelile

Cercetătorii arată cu degetul și spre oamenii care mănăncă regulat prajeli. Aceștia tind să se descurce mai greu la testele care măsoară abilitățile lor de gândire și, în plus, acest obicei provoacă inflamații în organism, care pot deteriora vasele de sânge care alimentează creierul.

Gogoșile

Gogoșile sunt o adevărată bombă pentru creier. Chiar dacă sunt preferate de mulți oameni, dar mai ales de copii, acestea sunt și prăjite și abundă în zahăr, iar această combinație ne afectează grav creierul. Procesul de prăjire în baie de ulei și excesul de zahăr duc împreună la sporirea inflamației din corp, dar acestea au și grăsimi trans.

Pâinea și orezul alb

Carbohidrații rafinați, chiar și cei care nu au un gust foarte dulce, pot crește glicemia. Acest lucru este adesea urmat de un fel de „ceață mentală”. Cercetările arată că prea mulți carbohidrați rafinați pot crește riscul de boală Alzheimer.

Carnea roșie

Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate, ceea ce are efecte negative atât pentru creier, cât și pentru inimă. Limitarea cărnii roșii este un principiu cheie în dieta MIND, un program de alimentație cu dovezi științifice, menit să contribuie la păstrarea memoriei și gândirii clare.

Untul și brânzeturile grase

Untul și brânzeturile grase conțin multe grăsimi saturate. Când vine vorba de sănătatea creierului, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sunt, în general, alegerea potrivită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...