Alimente interzise în Postul Crăciunului. Nu le consuma, e mare păcat

Stan Filon 14.11.2022, 20:10
Alimente interzise în Postul Crăciunului. Nu le consuma, e mare păcat

Postul Crăciunului 2022 începe pe data de 15 noiembrie, așa că toți credincioșii trebuie să știe care sunt alimentele interzise. Se spune că postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire.

Alimente interzise în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului 2022 începe pe data de 15 noiembrie, când toți credincioșii încetează să mai consume produse din carne, dar și ouă și lapte. Cu toții trebuie să știe exact care sunt alimentele pe care le pot consuma, dar și care sunt alimentele de dulce, cele interzise.

Postul Crăciunului este ultimul post mare din anul calendaristic și unul dintre cele mai importante de peste an, motiv pentru care creștinii ortodocși îl respectă cu strictețe. Începe o perioadă destul de dificilă, dar în același timp este o perioadă de purificare atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic, acesta fiind principalul motiv pentru care în perioada de post există o listă de alimente care sunt interzise. 

Alimente interzise in Postul Craciunului
Alimente interzise in Postul Craciunului

Postul Crăciunului este ceva mai permisiv

În perioada de post se consumă în special fructe și legume, dar și fasole, mazăre, cartofi, varză, ciuperci, semințe, tofu. Cei care obișnuiesc să consume lactate, în Postul Crăciunului pot alege produsele vegetale cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de cocos. Sunt foarte multe rețete delicioase de post, cu care credincioșii se pot îndestula pe timpul postului.

Postul Crăciunului este ceva mai permisiv, deoarece sâmbăta și duminica se face dezlegare la pește, lucru care se întâmplă și în zilele în care sunt sărbători importante. Credincioșii au mai multe zile în care pot consuma preparate din pește, ceea ce înseamnă că meniul din Postul Crăciunului este unul diversificat. Marțea și joia este dezlegare la ulei și vin, ceea ce înseamnă că aceasta pot fi folosite pentru a prepara diferite rețete.

Biserica Ortodoxă spune că aceste dezlegări la pește sunt, de fapt, o mângâiere pentru trup, o răsplată pentru acele zile grele în care credincioșii postesc. În plus, peștele reprezintă un simbol în lucrările sfinte bisericești, acesta regăsindu-se în foarte multe învățături și pilde.

Trebuie specificat faptul că postul Crăciunului are 40 de zile, timp în care credincioșii nu au voie să mănânce alimentele de origine animală, dar nici ouă, lapte, brânză sau unt, dar nici preparate care să conțină aceste ingrediente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...