Aliatul lui Putin care începe să întoarcă spatele Rusiei. A refuzat mai multe solicitări ale liderului de la Kremlin

Mihnea Tălău 07.02.2023, 15:18
Aliatul lui Putin care începe să întoarcă spatele Rusiei. A refuzat mai multe solicitări ale liderului de la Kremlin

În timpul unei recente convorbiri telefonice, președintele Belarusului Alexandru Lukașenko i-ar fi refuzat liderului de la Kremlin Vladimir Putin o serie de solicitări, unele fiind chiar mai multe acorduri despre care ambele părți au convenit anterior. Acum Lukașenko încearcă să stabilească contacte cu Occidentul.

Și Lukașenko îi întoarce spatele lui Putin

Potrivit unor informații obținute de canalul de Telegram anti-Kremlin „General SVR”, ultima conversație telefonică dintre cei doi i-a adus lui Putin mai nimic „decât o bătaie de cap suplimentară”, informează ziare.com.

Sursa citată precizează că „Lukașenko l-a refuzat cu blândețe pe Putin la aproape toate cererile sale și, în plus, a refuzat să-și îndeplinească multe dintre promisiunile sale anterioare. El a declarat că, în cazul unei decizii privind ofensiva trupelor ruse asupra Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus, nu va interveni, dar nu va putea ajuta”.

În plus, Lukașenko s-a răzgândit cu privire la îndeplinirea ordinului rușilor pentru croirea uniformelor militare pentru Forțele Armate Ruse.

El a și refuzat oferta lui Putin de a se deplasa la Moscova pentru o întâlnire în viitorul apropiat.

”Și chiar și la amenințările obișnuite din partea președintelui rus „de a nu da bani”, Lukașenko a reacționat calm, spunând – Veți înrăutăți situația pentru dvs”.

Rusia despagubeste Belarusul dupa ce Uniunea Europeana i-a taiat programul de ajutorare. Cati bani scoate Putin pentru Lukasenko
Aleksandr Lukasenko si Vladimir Putin

Liderul din Belarus face ochi dulci occidentului

Președintele rus ar fi aflat, de asemenea, că Lukașenko comunică în mod activ nu numai cu conducerea chineză, dar a avut recent o întâlnire cu un intermediar care îl ajută să stabilească contacte cu Occidentul.

Lukașenko este dispus sa își mai spele imaginea. Pe 9 mai 2023, președintele Republicii Belarus pregătește o amnistie pentru o sută de deținuți politici, iar acesta ar trebui să fie primul pas către ridicarea mai multor sancțiuni.

Până acum președintele Belarusului rămăsese cam singurul șef de stat apropiat lui Putin, numi că în lumina ultimelor discuții se pare că și acesta se dezice, pe zi ce trece de liderul de la Kremlin, abandonat de mai toată lumea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...