Alexandru Rafila vrea să ia SMURD de la Raed Arafat. Cum a reacționat șeful DSU

Ana Anitoiu 07.04.2022, 16:24
Alexandru Rafila vrea să ia SMURD de la Raed Arafat. Cum a reacționat șeful DSU

Alexandru Rafila vrea să ia SMURD de la Raed Arafat, astfel încât serviciul să treacă de la Ministerul de Interne la cel al Sănătății. Oficialul social-democrat a explicat, joi, de ce trebuie să fie făcută această modificare. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a reacționat și l-a contrazis.

Alexandru Rafila, despre motivul pentru care vrea să ia SMURD de la Raed Arafat

Medicul Alexandru Rafila a explicat că SMURD trebuie să treacă la Ministerul Sănătății, deși la Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne sunt profesioniști. Oficialul l-a menționat și pe doctorul Raed Arafat.

„Discutăm de o activitate medicală, iar responsabilitatea în fața opiniei publice și a lumii medicale este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri, SMURD e o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii medicale e absolut necesară pentru că nu funcționează separat.

Ele funcționează integrat. Trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții la un moment dat”, a spus Alexandru Rafila, joi, la o dezbatere publică.

Alexandru Rafila vrea sa ia SMURD de la Raed Arafat
Raed Arafat. Foto: Inquam Photos/ Alex Nicodim

Această schimbare are o miză politică și financiară considerabilă. Anul trecut, Inspectoratul pentru Siutații de Urgență (ISU) a avut un buget de peste 2 miliarde de lei. SMURD beneficiază de un buget separat ce este alimentat din mai multe surse, precun: Ministerul Sănătății, cel al Afacerilor Interne, bugete ale autorităților publice locale, precum și sponsorizări și donații.

Cum a reacționat Raed Arafat

Pe de altă parte, aflat la Brașov, pentru inaugurarea noii clădiri a UPU-SMURD, șeful DSU a declarat, joi, că nu vede niciun motiv pentru o eventuală integrare a SMURD în Ministerul Sănătăţii. Secretarul de stat Raed Arafat consideră că acest demers nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit” până acum.

„Integrarea în Ministerul Sănătății a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă ce există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa –

cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare – şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”, a declarat medicul Raed Arafat.

Șeful DSU a adăugat că se va merge mai departe pe un model integrat. Raed Arafat a spus că se colaborează cu Ministerul Sănătății, dar această colaborare este „într-un singur loc”. Medicul a precizat că la o intervenție nu merg doar ambulanța, medicul, ci și pompierii, SMURD-ul și elicopterul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...